skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek białkowych. Przede wszystkim potrzebujemy białek. Muszą być schłodzone (w żadnym wypadku nie wyjmuj wcześniej jajek z lodówki!). Teraz rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek (żółtka nie będą używane w tym przepisie). Włóż białka do głębokiego pojemnika i ubij na bujną pianę, stopniowo dodając cukier waniliowy. Aby uzyskać krem białkowy, nadal ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier.
następnie ostrożnie wlej wiórki kokosowe i mąkę przesianą przez sito do powstałej masy białkowej, powoli i ostrożnie wymieszaj łyżką od góry do dołu.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Teraz przenosimy ciasto do torby cukierniczej i wyciskamy małe okrągłe ciasteczka lub rozprowadzamy ciasto zwykłą łyżką na papierze do pieczenia.
blachę do pieczenia z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i pieczemy je na lekko rumiany złoty kolor przez 15-20 minut. Ważne jest, aby nie śledzić momentu, w którym ciasteczka są już gotowe, ponieważ mogą się spalić.
pieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i całkowicie schładzamy na blasze do pieczenia, ponieważ świeżo upieczone ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc trudno będzie je zdjąć z papieru i jednocześnie straci swój zaokrąglony kształt, ponieważ będą się "marszczyć".
ciasteczka są bardzo smaczne, a jeszcze przyjemniejsze jest to, że ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a sam proces gotowania jest bardzo łatwy, co poradzi sobie nawet początkujący. Ciasteczka białkowe są piękne, pachnące, delikatne i przewiewne. Lekki aromat wanilii i płatki kokosowe sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej. Takie ciasteczka są idealne nie tylko na filiżankę herbaty lub kawy, ale doskonale nadają się na przekąskę z kubkiem mleka.
najważniejsze jest, aby dobrze ubić białko i powoli dodawać luźne składniki, aby nie zakłócić tekstury ciasta białkowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g