ciasteczka na białkach

Spróbuj delikatnych, zwiewnych, topiących się ciasteczek na białkach! Umiejętność gotowania wykwintnych pięknych potraw jest świetna, ale czasami po prostu trzeba coś upiec w pośpiechu, a także z tych produktów, które zawsze są w lodówce. Ten przepis jest właśnie na taką okazję!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 79 % 53 g
288 kcal
IG: 2 / 6 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek białkowych. Przede wszystkim potrzebujemy białek. Muszą być schłodzone (w żadnym wypadku nie wyjmuj wcześniej jajek z lodówki!). Teraz rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek (żółtka nie będą używane w tym przepisie). Włóż białka do głębokiego pojemnika i ubij na bujną pianę, stopniowo dodając cukier waniliowy. Aby uzyskać krem białkowy, nadal ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier.
następnie ostrożnie wlej wiórki kokosowe i mąkę przesianą przez sito do powstałej masy białkowej, powoli i ostrożnie wymieszaj łyżką od góry do dołu.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Teraz przenosimy ciasto do torby cukierniczej i wyciskamy małe okrągłe ciasteczka lub rozprowadzamy ciasto zwykłą łyżką na papierze do pieczenia.
blachę do pieczenia z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i pieczemy je na lekko rumiany złoty kolor przez 15-20 minut. Ważne jest, aby nie śledzić momentu, w którym ciasteczka są już gotowe, ponieważ mogą się spalić.
pieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i całkowicie schładzamy na blasze do pieczenia, ponieważ świeżo upieczone ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc trudno będzie je zdjąć z papieru i jednocześnie straci swój zaokrąglony kształt, ponieważ będą się "marszczyć".

ciasteczka są bardzo smaczne, a jeszcze przyjemniejsze jest to, że ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a sam proces gotowania jest bardzo łatwy, co poradzi sobie nawet początkujący. Ciasteczka białkowe są piękne, pachnące, delikatne i przewiewne. Lekki aromat wanilii i płatki kokosowe sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej. Takie ciasteczka są idealne nie tylko na filiżankę herbaty lub kawy, ale doskonale nadają się na przekąskę z kubkiem mleka.
najważniejsze jest, aby dobrze ubić białko i powoli dodawać luźne składniki, aby nie zakłócić tekstury ciasta białkowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy