skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chudy biszkopt bez jajek? Przygotuj produkty według listy. Weź dowolny olej roślinny, lepiej rafinowany, bez zapachu. Mąka pszenna - najwyższej jakości. Woda-filtrowana lub butelkowana.
Krok 2:
Dokładnie opłucz cytrynę, zalej wrzącą wodą, wytrzyj serwetką. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Pokrój samą cytrynę na pół i wyciśnij sok z cytryny z każdej połowy, usuwając wszystkie nasiona.
Krok 3:
W osobnej głębokiej misce połącz cukier, sok z cytryny, skórkę i trochę wody. Wymieszaj, wlej olej roślinny i ubij masę, aż będzie gęsta, gładka. Ubijaj albo trzepaczką, ale intensywnie, albo mikserem lub blenderem.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj sodę i wypełniacze do smaku, takie jak sezam. Dodaj drobną sól, wymieszaj. Przygotuj naczynie do pieczenia, przykryj je pergaminem. Włącz piekarnik na 180 stopni. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien wyglądać jak gęsty kefir.
Krok 5:
Połącz masę mączną z masłem cytrynowym, szybko zagnieść ciasto, bezzwłocznie przenieść do naczynia do pieczenia i natychmiast wysłać do nagrzanego piekarnika do pieczenia. Piec chudy biszkopt w 180 stopniach przez około 20-40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 6:
Biszkopt dobrze rośnie podczas pieczenia. Po upływie wymaganego czasu wyjmij go z piekarnika, ostudź i pokrój na porcje.
Bezmięsny biszkopt można przygotować z minimalnym zestawem pokarmów dozwolonych w dni postu. Kluczem jest sok z cytryny i soda, które dają gwałtowną reakcję i przyczyniają się do tego, że biszkopt po prostu magicznie rośnie, okazuje się wysoki i bujny. Skórka z cytryny doskonale uzupełnia taki biszkopt. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić takie wypieki orzechami, jagodami, owocami, suszonymi owocami.
gotowy schłodzony chudy biszkopt można pokroić w ciasta i ułożyć dowolnym kremem, który dobrze komponuje się z ciastem biszkoptowym.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g