skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania galety z ciasta twarogowego z truskawkami potrzebne będą następujące składniki: twaróg, masło, mleko, cukier, sól, truskawki, skrobia, mąka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej roślinny.
Krok 2:
Jeśli używasz twarogu w ziarnach, lepiej zmielić go w blenderze lub przetrzeć przez sito. Im bardziej jednolita konsystencja twarogu, tym delikatniejsze będzie ciasto twarogowe.
Krok 3:
Masło o temperaturze pokojowej mielimy solą, cukrem, cukrem waniliowym.
Krok 4:
Dodaj twaróg, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Zmiel wszystko, aż uzyskasz duże okruchy.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Schłodzone ciasto twarogowe dzieli się na 3 części.
Krok 9:
Na stole dobrze posypanym mąką rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę. Jeden rozwałkowałem natychmiast na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym. Krawędzie tortilli są rozwałkowane nieco cieńsze niż środek.
Krok 10:
Środek tortilli, w którym będzie nadzienie, posyp skrobią przez sito. Moje truskawki, suche, Usuń działki. Pokrój jagody arbitralnie niezbyt drobno. Nadzienie kładziemy na środku ciasta, nie osiągając krawędzi 3-4 cm, w razie potrzeby do nadzienia można dodać trochę cukru.
Krok 11:
Posyp truskawki skrobią na wierzchu, aby nadzienie nie dało zbyt dużo soku.
Krok 12:
Podnosimy krawędzie każdego ciasta do środka i nakładamy trochę na nadzienie.
Krok 13:
Natychmiast piecz galety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.
Krok 14:
Schłodzić gotowe galety, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g