Galeta z twarogu z truskawkami

Prosta Galeta truskawkowa. Delikatna i soczysta. Przepis na tę galetę jest daleki od klasycznego. Ciasto na to robi się na maśle z dodatkiem twarogu. Galeta jest bardziej Maślana i delikatna niż z przaśnego ciasta galetowego. Ciasto twarogowe z soczystym nadzieniem truskawkowym po prostu rozpływa się w ustach! Każda jagoda nadaje się jako nadzienie lub możesz wybrać różne jagody. Z ciasta twarogowego można upiec jedną dużą galetę lub kilka mini Galet.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 60 % 28 g
255 kcal
IG: 18 / 4 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania galety z ciasta twarogowego z truskawkami potrzebne będą następujące składniki: twaróg, masło, mleko, cukier, sól, truskawki, skrobia, mąka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz twarogu w ziarnach, lepiej zmielić go w blenderze lub przetrzeć przez sito. Im bardziej jednolita konsystencja twarogu, tym delikatniejsze będzie ciasto twarogowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło o temperaturze pokojowej mielimy solą, cukrem, cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj twaróg, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel wszystko, aż uzyskasz duże okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone ciasto twarogowe dzieli się na 3 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na stole dobrze posypanym mąką rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę. Jeden rozwałkowałem natychmiast na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym. Krawędzie tortilli są rozwałkowane nieco cieńsze niż środek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Środek tortilli, w którym będzie nadzienie, posyp skrobią przez sito. Moje truskawki, suche, Usuń działki. Pokrój jagody arbitralnie niezbyt drobno. Nadzienie kładziemy na środku ciasta, nie osiągając krawędzi 3-4 cm, w razie potrzeby do nadzienia można dodać trochę cukru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp truskawki skrobią na wierzchu, aby nadzienie nie dało zbyt dużo soku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podnosimy krawędzie każdego ciasta do środka i nakładamy trochę na nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast piecz galety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić gotowe galety, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy