skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebujemy produktów wymienionych na liście.
Krok 2:
Zmiel migdały w elektrycznym młynku do kawy z odrobiną cukru, aby tłuste okruchy migdałów nie sklejały się w grudki.
Krok 3:
Okazuje się, że taka posypka.
Krok 4:
Na tym etapie możesz ubić jajka z cukrem w pianę za pomocą miksera, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ale postąpimy inaczej. Podzielę się z Tobą sekretem, jak przygotować ciasta migdałowe tak, jak są przygotowywane w klasztorze. Tam wszystko odbywa się ręcznie i w określonej kolejności. Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem trzepaczką.
Krok 5:
Dodaj zmielone migdały do żółtek i delikatnie wymieszaj wszystko silikonową szpatułką. Tutaj dodajemy cynamon i skórkę z cytryny i ponownie mieszamy.
Krok 6:
Białka ubijamy intensywnie trzepaczką, aż utworzy się biała, Puszysta, stabilna piana. Powstałą masę miesza się z podstawą ciasta za pomocą silikonowej szpatułki. Robimy to tak ostrożnie, jak to możliwe, podnosząc ciasto od dołu do góry, aby białka nie opadły, a ciasta się skończyły.
Krok 7:
Pieczemy ciasta w foremkach do muffinek. Mam silikonowe z komórkami średniej wielkości. Formy smarujemy masłem, posypujemy mąką, wlewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 8:
Wysyłamy półfabrykaty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i podajemy do stołu.
Hiszpańskie klasztory od czasów starożytnych słyną ze wspaniałego jedzenia, którego przepisy nie należą do ogółu społeczeństwa. Ale pomimo tego, że te przepisy są utrzymywane w tajemnicy przez wieki, czasami pojawiają się w błyszczących czasopismach. Ten przepis na ciasta migdałowe z klasztoru w Granadzie, którego kuchnia klasztorna jest najbardziej interesująca, tajemnicza i smaczna. Spróbuj ciast z odrobiną tajemnicy i zanurz się w atmosferze starożytnych klasztorów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g