ciasteczka migdałowe

pyszny deser na rodzinne przyjęcie herbaciane! Sekret starej receptury tych ciast o smaku migdałowym był święty w hiszpańskich klasztorach i znajdował się za siedmioma pieczęciami, dopóki nie stał się znany niektórym kucharzom. Teraz, gdy nie jest już tajemnicą, możemy go również ugotować.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 39 % 23 g
węglowodany 44 % 26 g
352 kcal
IG: 16 / 16 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujemy produktów wymienionych na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel migdały w elektrycznym młynku do kawy z odrobiną cukru, aby tłuste okruchy migdałów nie sklejały się w grudki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Okazuje się, że taka posypka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na tym etapie możesz ubić jajka z cukrem w pianę za pomocą miksera, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ale postąpimy inaczej. Podzielę się z Tobą sekretem, jak przygotować ciasta migdałowe tak, jak są przygotowywane w klasztorze. Tam wszystko odbywa się ręcznie i w określonej kolejności. Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka z cukrem trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielone migdały do żółtek i delikatnie wymieszaj wszystko silikonową szpatułką. Tutaj dodajemy cynamon i skórkę z cytryny i ponownie mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka ubijamy intensywnie trzepaczką, aż utworzy się biała, Puszysta, stabilna piana. Powstałą masę miesza się z podstawą ciasta za pomocą silikonowej szpatułki. Robimy to tak ostrożnie, jak to możliwe, podnosząc ciasto od dołu do góry, aby białka nie opadły, a ciasta się skończyły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy ciasta w foremkach do muffinek. Mam silikonowe z komórkami średniej wielkości. Formy smarujemy masłem, posypujemy mąką, wlewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy półfabrykaty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Gotowe ciasta wyjmujemy z piekarnika i podajemy do stołu.

Hiszpańskie klasztory od czasów starożytnych słyną ze wspaniałego jedzenia, którego przepisy nie należą do ogółu społeczeństwa. Ale pomimo tego, że te przepisy są utrzymywane w tajemnicy przez wieki, czasami pojawiają się w błyszczących czasopismach. Ten przepis na ciasta migdałowe z klasztoru w Granadzie, którego kuchnia klasztorna jest najbardziej interesująca, tajemnicza i smaczna. Spróbuj ciast z odrobiną tajemnicy i zanurz się w atmosferze starożytnych klasztorów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g

Podobne przepisy