amerykańska szarlotka

proste, szybkie, pyszne-za godzinę na stole szarlotka na herbatę! Bardzo piękne, smaczne, aromatyczne wypieki - amerykańska szarlotka, którą wielu uwielbia i gotuje. Prosty zestaw potraw i mało zamieszania przy gotowaniu-co może być lepszego? Dodaj przepis do swojej książki, warto!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 73 % 27 g
183 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec American Pie? Przygotuj produkty według listy. W razie potrzeby część wody można zastąpić żółtkiem, wtedy ciasto będzie jeszcze delikatniejsze! Masło powinno mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto zagniatałem w robocie kuchennym, ale bardzo łatwo jest to zrobić ręcznie. Przesiej mąkę pszenną do miski kombajnu, dodaj cukier puder i masło pokrojone w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel mąkę, masło i cukier puder na drobne okruchy. Jeśli ugniatasz ręcznie, albo posiekaj mieszaninę nożem, albo zmiel masło mąką rękami, ale wtedy działaj bardzo szybko, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła rąk. Do okruchów masła dodaj nalewkę waniliową i część wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Dodaj wodę w małych porcjach, aż ciasto zacznie się gromadzić. (Nie dodawaj całej wody na raz, możesz potrzebować więcej lub mniej wody!).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto zwiń w kulkę, lekko spłaszcz, zawiń w folię i wyślij do lodówki na 20-30 minut (lepiej oczywiście zostawić na godzinę, ale zawsze nie mam wystarczająco dużo czasu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Umyj jabłka, obierz i rdzeń. Pokrój jabłka w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka wymieszać z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny (opcjonalnie można dodać skórkę z cytryny) w osobnej misce. Wymieszać. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, dodaj 1 łyżkę. l. skrobia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 2 części. Jedna część powinna być nieco większa od drugiej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj większość ciasta, aby dopasować ją do kształtu, biorąc pod uwagę boki. Przenieś do natłuszczonej formy, zrób boki. Na wierzch ułóż nadzienie jabłkowe. Spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drugą część ciasta rozwałkuj cienko, pokrój w równe paski i przykryj je ciastem w kształcie siatki. Ściśnij krawędzie palcami z bokami ciasta. Przed pieczeniem w razie potrzeby (jest to całkowicie opcjonalne) posmaruj ciasto pędzelkiem nasączonym mlekiem. Więc będzie miał jaśniejszą skórkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30-40 minut (skup się na piekarniku!). Gotowe ciasto lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pyszne zarówno na gorąco z gałką lodów, jak i na zimno!Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy