skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec American Pie? Przygotuj produkty według listy. W razie potrzeby część wody można zastąpić żółtkiem, wtedy ciasto będzie jeszcze delikatniejsze! Masło powinno mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Ciasto zagniatałem w robocie kuchennym, ale bardzo łatwo jest to zrobić ręcznie. Przesiej mąkę pszenną do miski kombajnu, dodaj cukier puder i masło pokrojone w kostkę.
Krok 3:
Zmiel mąkę, masło i cukier puder na drobne okruchy. Jeśli ugniatasz ręcznie, albo posiekaj mieszaninę nożem, albo zmiel masło mąką rękami, ale wtedy działaj bardzo szybko, aby masło nie zaczęło się topić od ciepła rąk. Do okruchów masła dodaj nalewkę waniliową i część wody.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Dodaj wodę w małych porcjach, aż ciasto zacznie się gromadzić. (Nie dodawaj całej wody na raz, możesz potrzebować więcej lub mniej wody!).
Krok 5:
Gotowe ciasto zwiń w kulkę, lekko spłaszcz, zawiń w folię i wyślij do lodówki na 20-30 minut (lepiej oczywiście zostawić na godzinę, ale zawsze nie mam wystarczająco dużo czasu).
Krok 6:
Gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Umyj jabłka, obierz i rdzeń. Pokrój jabłka w plasterki.
Krok 7:
Jabłka wymieszać z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny (opcjonalnie można dodać skórkę z cytryny) w osobnej misce. Wymieszać. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, dodaj 1 łyżkę. l. skrobia.
Krok 8:
Podziel ciasto na 2 części. Jedna część powinna być nieco większa od drugiej.
Krok 9:
Rozwałkuj większość ciasta, aby dopasować ją do kształtu, biorąc pod uwagę boki. Przenieś do natłuszczonej formy, zrób boki. Na wierzch ułóż nadzienie jabłkowe. Spłaszcz.
Krok 10:
Drugą część ciasta rozwałkuj cienko, pokrój w równe paski i przykryj je ciastem w kształcie siatki. Ściśnij krawędzie palcami z bokami ciasta. Przed pieczeniem w razie potrzeby (jest to całkowicie opcjonalne) posmaruj ciasto pędzelkiem nasączonym mlekiem. Więc będzie miał jaśniejszą skórkę.
Krok 11:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30-40 minut (skup się na piekarniku!). Gotowe ciasto lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.
Krok 12:
Pyszne zarówno na gorąco z gałką lodów, jak i na zimno!Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g