skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbaski w cieście drożdżowym na kefirze w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, olej jest rafinowany, bezwonny. Wskazałem kiełbaski w gramach, skup się na ilości około 16 sztuk.
Krok 2:
Podgrzej wodę do temperatury ~38°C — w dotyku powinna być przyjemnie ciepła, ale nie gorąca. Wlej go do dużej miski, w której wyrabiasz ciasto. Wlej cukier i drożdże, wymieszaj. Pozostaw na 15 minut na stole.
Krok 3:
W tym czasie drożdże powinny zostać aktywowane — uniesione przez czapkę na powierzchni. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wziąć inne. Dlaczego temperatura wody jest ważna? Drożdże to żywe organizmy, zbyt gorąca woda je zabije, nie obudzą się w zimnej wodzie.
Krok 4:
Wlej ciepły kefir do osobnej miski. Możesz go trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Nie przesadzaj, aby nie zrobić twarogu. Dodaj jajko i sól do kefiru, wymieszaj wszystko trzepaczką. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 5:
Wlać mieszaninę kefiru do drożdży, wymieszać.
Krok 6:
Zacznij przesiewać mąkę partiami, wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Najpierw wygodnie będzie przeszkadzać widelcem, a następnie zacznij ugniatać rękami. Przygotuj się na to, że mąka może odejść więcej lub mniej niż wskazana w przepisie — spójrz na ciasto. Powinien stać się gładki, elastyczny, ale jednocześnie pozostać miękki.
Krok 7:
Na koniec wlej olej roślinny do ciasta. Wmieszaj go do ciasta, prawie przestanie przyklejać się do rąk i zacznie pozostawać w tyle za ścianami. Gdy to się stanie, przestań ugniatać. Zbierz ciasto w kulkę, przykryj miskę pokrywką, ręcznikiem lub folią i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce do wyrośnięcia. Zwykle wkładam do piekarnika, który nie działa!!!
Krok 8:
Po określonym czasie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, u mnie nawet zaczęło "uciekać" z miski. Zmiażdż go — znów się zmniejszy i pozostaw na stole na kolejne 10 minut. Ciasto okazuje się dość dużą ilością, więc wygodniej będzie pracować z jego połówkami.
Krok 9:
Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkować wałkiem do ciasta w prostokątną warstwę o grubości 1,5 cm.
Krok 10:
Pokrój powstałą warstwę na paski o szerokości 2 cm.
Krok 11:
Obierz kiełbaski z folii. Owiń każdą kiełbasę paskiem ciasta, owijając ją spiralnie. Ułóż kiełbaski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw między nimi miejsce — ciasto drożdżowe znacznie się powiększy.
Krok 12:
Ubij żółtko widelcem. Posmaruj nim ciasto na wierzchu za pomocą pędzla do gotowania.
Krok 13:
Piecz kiełbaski w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić na wierzchu.
Krok 14:
Schłodzić gotowe kiełbaski i podać do stołu — są pyszne na ciepło. Możesz uzupełnić je sosami do smaku. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g