serniki z dżemem z ciasta drożdżowego

pachnące, rumiane serniki z dżemem-jak u babci! Przepis jest bardzo prosty do wykonania, myślę, że każda gospodyni domowa może przygotować takie serniki. To, co również przyciąga, to dostępność produktów. Składniki tych serników znajdują się w każdej kuchni.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 48 g
268 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski. Wyślij tam cukier, sól i suche szybko działające drożdże,wymieszaj trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko (do temperatury 35-37 stopni). Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie rozbij jedno jajko do suchej mieszanki, wlej ciepłe mleko i stopione masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj trzepaczką, a następnie zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki i elastyczny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokręć miskę ciasta folią lub przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciepłe ciasto drożdżowe zwiększy swoją objętość około 2-3 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś puszyste ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel całe ciasto na 12-15 kulek, możesz mieć 20, ale lubię większe serniki, więc mam 12. Bierzemy jedną piłkę i zwijamy ją w małe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie, na środku każdego ciasta, zrób wgłębienie (za pomocą szklanki) i wypełnij je dżemem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż wszystkie uformowane serniki drożdżowe z dżemem na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem wysmarowanym olejem i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Lekko ubij jajko i posmaruj serniki. Piecz serniki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

chcę zauważyć, że w tym przepisie dżem musi być gęsty, w przeciwnym razie ucieknie Ci podczas pieczenia. Jeśli dżem nie jest wystarczająco gęsty, możesz dodać do niego pektynę, skrobię lub agar-agar i gotować, ostudzić i nadziewać serniki. Możesz również użyć gęstego dżemu. Miałem dżem jabłkowo-śliwkowy, możesz użyć jabłka, moreli, brzoskwini-cokolwiek według Twojego gustu. Do ciasta można również dodać wanilię - dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Uważam, że taki przepis powinien być przechowywany przez każdą gospodynię domową, ponieważ serniki są smaczne, pachnące, różowe i jest ich wiele - wystarczy na dużą rodzinę, a nie na jeden dzień. Spróbuj gotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy