skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Wyślij tam cukier, sól i suche szybko działające drożdże,wymieszaj trzepaczką.
Krok 2:
Podgrzej mleko (do temperatury 35-37 stopni). Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Następnie rozbij jedno jajko do suchej mieszanki, wlej ciepłe mleko i stopione masło.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj trzepaczką, a następnie zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki i elastyczny.
Krok 5:
Dokręć miskę ciasta folią lub przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny.
Krok 6:
Ciepłe ciasto drożdżowe zwiększy swoją objętość około 2-3 razy.
Krok 7:
Przenieś puszyste ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj.
Krok 8:
Podziel całe ciasto na 12-15 kulek, możesz mieć 20, ale lubię większe serniki, więc mam 12. Bierzemy jedną piłkę i zwijamy ją w małe ciasto.
Krok 9:
Następnie, na środku każdego ciasta, zrób wgłębienie (za pomocą szklanki) i wypełnij je dżemem.
Krok 10:
Ułóż wszystkie uformowane serniki drożdżowe z dżemem na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem wysmarowanym olejem i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Lekko ubij jajko i posmaruj serniki. Piecz serniki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.
chcę zauważyć, że w tym przepisie dżem musi być gęsty, w przeciwnym razie ucieknie Ci podczas pieczenia. Jeśli dżem nie jest wystarczająco gęsty, możesz dodać do niego pektynę, skrobię lub agar-agar i gotować, ostudzić i nadziewać serniki. Możesz również użyć gęstego dżemu. Miałem dżem jabłkowo-śliwkowy, możesz użyć jabłka, moreli, brzoskwini-cokolwiek według Twojego gustu. Do ciasta można również dodać wanilię - dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Uważam, że taki przepis powinien być przechowywany przez każdą gospodynię domową, ponieważ serniki są smaczne, pachnące, różowe i jest ich wiele - wystarczy na dużą rodzinę, a nie na jeden dzień. Spróbuj gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g