ciasteczka damskie palce do tiramisu

oryginalne, bujne, rozpływające się w ustach, pyszne! Ciasteczka lady fingers to przepis na najsłynniejsze ciasteczka Savoyardi, które służą do przygotowania włoskiego deseru Tiramisu. Pieczony w domu okazuje się znacznie smaczniejszy i bardziej naturalny niż zakupiony.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 48 g
279 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z palcami dla tiramisu? Przygotuj jedzenie. Z tej liczby produktów otrzymasz dużo ciastek, około czterech blach do pieczenia 30 * 40, ugotowałem połowę porcji. Wystarczy na standardową porcję tiramisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka, wbijając je do różnych misek. Ponieważ potrzeba mniej białek, usuń ich część.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka mikserem, stopniowo dodając do nich część cukru(170 gramów, jeśli gotujesz całą porcję, i 85, jeśli połowę, tak jak ja). Wlej cukier w małych porcjach, po każdym dobrze ugniatając masę. Ubij żółtka, aż staną się białe i zwiększą objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce zacznij ubijać białka. Najpierw przy niskich obrotach, zanim pojawi się biała piana. Następnie zwiększ prędkość i zacznij wlewać pozostały cukier(100 gramów, jeśli gotujesz całą porcję, i 50, jeśli połowę, tak jak ja). Wlać w małych porcjach, również dobrze ugniatając po każdej. Ubij białka na mocne szczyty — nie powinny spaść po wyjęciu trzepaczek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kilku krokach dodaj ubite białka do żółtek, delikatnie ugniatając je silikonową szpatułką ruchami od dołu do góry, jakby zakopując.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasteczka będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Również delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, aż będzie gładkie. przenieś go do torby do gotowania z okrągłą dyszą o średnicy 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść na nim ciasteczka w postaci długich patyczków o długości około 7 cm, staraj się nie naciskać torby, aby puste miejsca były wysokie. Pozostaw odstęp między ciasteczkami, ponieważ zwiększą rozmiar podczas pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp puste ciasteczka cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. piecz ciasteczka przez 10-15 minut, powinny stać się złote. Wyjmij gotowe ciasteczka, ostudź i zdejmij z papieru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz podać go do herbaty lub kawy. Lub użyj do przygotowania tiramisu. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!). 

ważne jest, aby uchwycić moment, w którym nadszedł czas, aby zatrzymać proces ubijania białek. Dobrze ubite białka powinny urosnąć 4-5 razy i zachować swój kształt (tworzyć stabilne szczyty). 
jeśli białka nie są wystarczająco dobrze ubite, tworzą duże pęcherzyki powietrza, które pękają podczas wyrabiania ciasta, a gotowe produkty nie są wystarczająco przewiewne. Nadmiernie ubite białka zawierają małe pęcherzyki powietrza o cienkich ściankach. Podczas pieczenia takie bąbelki również pękają, a ciasto spada.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy