skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pizzę, przygotuj niezbędne składniki. Używam boczku wędzonego na surowo. Należy go pokroić w małe plasterki. Możesz wziąć dowolny ser, ale najważniejsze jest to, że łatwo go zetrzeć. Podgrzej wodę do przygotowania ciasta, aż będzie ciepła. Jest to konieczne, aby drożdże zaczęły aktywnie działać w ciepłym środowisku.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto drożdżowe, weź wygodną, przestronną miskę, aby wygodnie ugniatać ciasto. Wlej ciepłą wodę do miski i dodaj suche drożdże. Wymieszać.
Krok 3:
Następnie wlej olej roślinny do miski i dodaj sól i cukier.
Krok 4:
Przesiej mąkę najwyższej lub pierwszej klasy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie najbardziej przewiewne. Stopniowo zacznij dodawać mąkę i wyrabiać ciasto.
Krok 5:
W zależności od jakości mąki może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale powinien pozostać delikatny i miękki. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno dobrze pasować i kilkakrotnie zwiększać rozmiar.
Krok 6:
Podziel gotowe ciasto na 2-3 pizze. Rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy 25-35 centymetrów. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Ogólnie rzecz biorąc, możesz zrobić jedną dużą pizzę, od razu z całego ciasta. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do gotowania.
Krok 7:
Posmaruj przygotowane ciasto odrobiną sosu pomidorowego. Następnie rozłóż plastry pokrojonego boczku na całej powierzchni.
Krok 8:
Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Rozłóż pokrojone pomidory na całej pizzy, rozprowadzając je najbardziej równomiernie.
Krok 9:
Wierzch pizzy obficie posyp serem startym na drobnej tarce. Umieść przygotowaną pizzę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20-25 minut. W tym czasie ciasto będzie miało czas na przygotowanie, a wszystkie składniki nadzienia są już gotowe. Ser dobrze się rozpuści. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 10:
Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i poczęstuj się. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g