Pizza z bekonem i serem

aromatyczna i pyszna pizza na twój stół. Pizza w każdej wersji, z dowolnym nadzieniem - to wspaniałe, satysfakcjonujące danie dla całej rodziny. A gotowanie go w domu nie będzie trudne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 64 % 28 g
237 kcal
IG: 3 / 3 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pizzę, przygotuj niezbędne składniki. Używam boczku wędzonego na surowo. Należy go pokroić w małe plasterki. Możesz wziąć dowolny ser, ale najważniejsze jest to, że łatwo go zetrzeć. Podgrzej wodę do przygotowania ciasta, aż będzie ciepła. Jest to konieczne, aby drożdże zaczęły aktywnie działać w ciepłym środowisku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto drożdżowe, weź wygodną, przestronną miskę, aby wygodnie ugniatać ciasto. Wlej ciepłą wodę do miski i dodaj suche drożdże. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej olej roślinny do miski i dodaj sól i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę najwyższej lub pierwszej klasy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie najbardziej przewiewne. Stopniowo zacznij dodawać mąkę i wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W zależności od jakości mąki może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Nie powinien przyklejać się do dłoni, ale powinien pozostać delikatny i miękki. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno dobrze pasować i kilkakrotnie zwiększać rozmiar.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel gotowe ciasto na 2-3 pizze. Rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy 25-35 centymetrów. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Ogólnie rzecz biorąc, możesz zrobić jedną dużą pizzę, od razu z całego ciasta. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj przygotowane ciasto odrobiną sosu pomidorowego. Następnie rozłóż plastry pokrojonego boczku na całej powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Rozłóż pokrojone pomidory na całej pizzy, rozprowadzając je najbardziej równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wierzch pizzy obficie posyp serem startym na drobnej tarce. Umieść przygotowaną pizzę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20-25 minut. W tym czasie ciasto będzie miało czas na przygotowanie, a wszystkie składniki nadzienia są już gotowe. Ser dobrze się rozpuści. Skoncentruj się na piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, pokrój na kawałki i poczęstuj się. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy