ciasto drożdżowe z kapustą i mięsem

soczysty, pyszny, z niedrogich produktów! Dla całej rodziny! Ciasto drożdżowe z mięsem i kapustą to proste, pikantne wypieki. Ciasto jest bujne, bardzo łatwe do podniesienia, a nadzienie jest soczyste i wcale nie jest trudne do przygotowania. Ozdobi stół rodzinny i nadaje się na spotkanie rodziny i przyjaciół. Proste, smaczne, domowe!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 52 % 22 g
234 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 38 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe z mięsem i kapustą? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, należy je trochę podgrzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Należy to zrobić, aby mąka została wzbogacona w tlen. W rezultacie ciasto łatwo wzrośnie i stanie się przewiewne. A gotowe wypieki będą bujne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aktywuj drożdże. Aby proces ten przebiegał szybciej i wydajniej, lekko podgrzej wodę. W małej misce rozpuść drożdże i 1 łyżeczkę w wodzie. cukier, dobrze wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 10-12 minut ,aż utworzy się "czapka" na powierzchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować ciasto, weź pojemny pojemnik, biorąc pod uwagę, że ciasto zwiększy swoją objętość. Ubij jajko z pozostałym cukrem i solą, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłe mleko, lekko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj większość przesianej mąki. Nie wysypuj całej mąki na raz, aby ciasto nie było ciasne. Może wymagać mniej (lub więcej) określonej ilości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj najpierw łyżką. Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami i obserwując jego konsystencję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest miękkie, delikatne, giętkie, nie przykleja się do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie do ciasta. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść mięso mielone na patelni. Podsmaż mięso mielone z cebulą, często mieszając i ugniatając grudki mięsa. Sól mieloną, w razie potrzeby możesz dodać dowolne przyprawy do smaku. Gotuj mięso mielone, aż zmieni kolor, powinno być ciemne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umyj kapustę, usuń górne szorstkie liście. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na patelni usmaż kapustę z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości. Pamiętaj, aby mieszać, aby kapusta była równomiernie smażona. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek ciepłej wody. Podczas gotowania posolić kapustę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połącz smażone mięso mielone z kapustą, wymieszaj. Dobrze ostudź nadzienie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po 80-90 minutach ciasto zwiększy swoją objętość 2-2, 5 razy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na części: większe - na spód ciasta, mniejsze-na górę. I zostawiłem trochę ciasta do dekoracji.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkuj większość ciasta na posypanym mąką stole w okrągłą warstwę większą niż średnica formy, aby można było zrobić boki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj spód formy pergaminem, posmaruj ściany olejem roślinnym, aby gotowe ciasto można było łatwo wyjąć. Mam średnicę formy 22 cm, włóż rozwałkowane ciasto do formy, rozłóż na dnie, uformuj boki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Na cieście równomiernie rozprowadź nadzienie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozwałkuj drugą część ciasta podobnie jak pierwszą, połóż ją na wierzchu, przykrywając nadzienie. Dobrze połącz krawędzie ciasta. Na środku ciasta zrób otwór, aby para mogła się wydostać, aby ciasto dobrze się upiekło.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Z pozostałego ciasta Wytnij dowolne kształty i udekoruj ciasto na wierzchu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W misce ubij żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj wierzch ciasta mieszanką żółtka.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 30-35 minut na złoty kolor. Jeśli ciasto przedwcześnie się rumieni, przykryj je warstwą folii na wierzchu. Określ czas pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika. Gotowe ciasto lekko ostudzić w formie, a następnie wyjąć.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Ciasto drożdżowe z mięsem i kapustą jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy