skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri na mleku z serem? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą i rozpocznij gotowanie od ciasta. Weź mąkę tylko najwyższej klasy. Suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi, potrzebują 2 razy więcej, czyli około 12-15 g.
Krok 2:
Masło najpierw rozpuść i ostudź.
Krok 3:
W ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40ºC rozpuść cukier. Posyp suche drożdże na powierzchni i pozostaw, aż pojawi się wspaniały kapelusz (10-20 minut). Oznacza to, że drożdże działają i można je dalej gotować. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są niskiej jakości, a ciasto z nimi nie wzrośnie.
Krok 4:
Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj.
Krok 5:
Zrób wgłębienie w mące. Dodaj do niego jajko, ciepłe mleko i stopione masło. Wlej aktywowane drożdże.
Krok 6:
Zagnieść miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Ciasto zwinąć w kulkę, posmarować olejem roślinnym i włożyć do miski. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin.
Krok 7:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj niezbędne składniki do nadzienia i smarowania. Zamiast suluguni możesz użyć sera Imereti.
Krok 8:
Suluguni zetrzyj na grubej tarce.
Krok 9:
Ugniataj ciasto i podziel na 3 równe części.
Krok 10:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w okrąg o średnicy 25-28 cm.
Krok 11:
Na środku ułóż około 150 g startego sera.
Krok 12:
Podnieś krawędzie ciasta i złóż na środku.
Krok 13:
Obróć ciasto szwem w dół i ponownie zwiń w okrąg o tej samej średnicy.
Krok 14:
Przenieś chaczapuri na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i posmaruj żółtkiem.
Krok 15:
Posyp pozostałym startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 ° C przez 10-15 minut, aż pojawi się złoty kolor. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g