chaczapuri na mleku z serem

bujne, miękkie i bardzo smaczne wypieki dla całej rodziny! Chaczapuri w mleku z serem może zastąpić chleb. Podwójna warstwa sera, stopiona w środku i pieczona chrupiąca na zewnątrz, Nadaje wypiekom nieopisany smak i apetyczny wygląd. Nikt nie oprze się takiej uczcie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 48 % 24 g
262 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri na mleku z serem? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą i rozpocznij gotowanie od ciasta. Weź mąkę tylko najwyższej klasy. Suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi, potrzebują 2 razy więcej, czyli około 12-15 g.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło najpierw rozpuść i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40ºC rozpuść cukier. Posyp suche drożdże na powierzchni i pozostaw, aż pojawi się wspaniały kapelusz (10-20 minut). Oznacza to, że drożdże działają i można je dalej gotować. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są niskiej jakości, a ciasto z nimi nie wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób wgłębienie w mące. Dodaj do niego jajko, ciepłe mleko i stopione masło. Wlej aktywowane drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Ciasto zwinąć w kulkę, posmarować olejem roślinnym i włożyć do miski. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj niezbędne składniki do nadzienia i smarowania. Zamiast suluguni możesz użyć sera Imereti.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Suluguni zetrzyj na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniataj ciasto i podziel na 3 równe części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w okrąg o średnicy 25-28 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na środku ułóż około 150 g startego sera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podnieś krawędzie ciasta i złóż na środku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obróć ciasto szwem w dół i ponownie zwiń w okrąg o tej samej średnicy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś chaczapuri na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i posmaruj żółtkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp pozostałym startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 ° C przez 10-15 minut, aż pojawi się złoty kolor. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy