skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do pieczenia ciasteczek. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, aby ciasteczka były chrupiące, musisz użyć minimum jaj kurzych, z jednej strony są one potrzebne do uzyskania elastycznego i maślanego ciasta, ale jednocześnie zawierają dużo wilgoci, która może pozbawić ciasteczka chrupnięcia i uczynić je miękkim. Dodaj cukier i zmiel składniki trzepaczką, aby cukier się rozpuścił.
Krok 2:
Masło rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wlej stopione masło do miski z mieszanką jajeczną. Masło to najlepszy produkt do robienia kruchych ciastek, ma niską temperaturę topnienia i zawiera białko zwierzęce. Wymieszaj masę.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, należy ją nasycić tlenem, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać suche składniki. Do takich ciasteczek lepiej jest użyć mąki pszennej, zawiera białko, które sprawia, że ciasteczka są chrupiące i opiekane. Wlej mieszaninę mąki do miski z płynem i wymieszaj, aby ciasto zebrało się w grudkę.
Krok 4:
Wymieszaj ciasto lekko rękami, aby zrobić kulkę elastycznego i gładkiego ciasta. Włóż go do miski. Na krawędziach miski rozciągamy folię spożywczą, aby ciasto się nie zacierało. Wysyłamy miskę ciasta na pół godziny do lodówki. Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto stanie się jeszcze bardziej posłuszne i elastyczne.
Krok 5:
Z ciasta formujemy rękami długą cienką kiełbasę. Dzielimy go na małe kawałki, zwijamy w kulki. Ciasto jest tak posłuszne i wcale nie przykleja się do rąk, że można to zrobić bez dodatkowego użycia mąki. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem (chociaż nie jest to konieczne), ponieważ ciasto zawiera już ją w swoim składzie i nie powinno przyklejać się do pergaminu. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Krok 6:
Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż uzyskają lekki rumieniec. Jeśli ciasteczka zostaną upieczone w niższej temperaturze, będą miękkie i nie będą chrupiące. Usuwamy ciasteczka z blachy do pieczenia i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g