Ciasteczka Są Chrupiące

bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasteczka na herbatę! Kruche ciastko jest jednym z popularnych szybkich wypieków na herbatę, jest przygotowywane po prostu i okazuje się chrupiące, smaczne, umiarkowanie słodkie. Dzieci uwielbiają go szczególnie z herbatą, mlekiem lub po prostu chrupać ciasteczka podczas zabawy i spacerów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 27 % 22 g
węglowodany 66 % 54 g
425 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do pieczenia ciasteczek. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, aby ciasteczka były chrupiące, musisz użyć minimum jaj kurzych, z jednej strony są one potrzebne do uzyskania elastycznego i maślanego ciasta, ale jednocześnie zawierają dużo wilgoci, która może pozbawić ciasteczka chrupnięcia i uczynić je miękkim. Dodaj cukier i zmiel składniki trzepaczką, aby cukier się rozpuścił.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Wlej stopione masło do miski z mieszanką jajeczną. Masło to najlepszy produkt do robienia kruchych ciastek, ma niską temperaturę topnienia i zawiera białko zwierzęce. Wymieszaj masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, należy ją nasycić tlenem, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać suche składniki. Do takich ciasteczek lepiej jest użyć mąki pszennej, zawiera białko, które sprawia, że ciasteczka są chrupiące i opiekane. Wlej mieszaninę mąki do miski z płynem i wymieszaj, aby ciasto zebrało się w grudkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto lekko rękami, aby zrobić kulkę elastycznego i gładkiego ciasta. Włóż go do miski. Na krawędziach miski rozciągamy folię spożywczą, aby ciasto się nie zacierało. Wysyłamy miskę ciasta na pół godziny do lodówki. Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto stanie się jeszcze bardziej posłuszne i elastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta formujemy rękami długą cienką kiełbasę. Dzielimy go na małe kawałki, zwijamy w kulki. Ciasto jest tak posłuszne i wcale nie przykleja się do rąk, że można to zrobić bez dodatkowego użycia mąki. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem (chociaż nie jest to konieczne), ponieważ ciasto zawiera już ją w swoim składzie i nie powinno przyklejać się do pergaminu. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż uzyskają lekki rumieniec. Jeśli ciasteczka zostaną upieczone w niższej temperaturze, będą miękkie i nie będą chrupiące. Usuwamy ciasteczka z blachy do pieczenia i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy