maślane ciasto drożdżowe z borówki brusznicy

Lekkie, maślane ciasto z soczystym, aromatycznym nadzieniem. Smak jest słodko - kwaśny z lekką cierpkością goryczki. Jagody borówki brusznicy zawierają dużą ilość zdrowych kwasów i witamin. Właściwości lecznicze są zachowane podczas obróbki cieplnej, a ciasta są jasne i soczyste. Ciasto drożdżowe nie jest przygotowywane tak długo, a wynik cię nie zawiedzie !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 76 % 44 g
278 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Posortuj Borówki, opłucz, osusz. Jeśli jagoda jest jak moja zamrożona, spłucz ją również i pozwól wodzie i sokowi spłynąć tak bardzo, jak to możliwe, pozostawiając w durszlaku. Roztop masło i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: - dodaj 1 łyżeczkę do drożdży. cukier, wymieszaj, jeśli drożdże są świeże, dobrze zmielić bez pozostawiania grudek. Wlać ciepłe mleko /do 28 stopni./ , wymieszać i pozostawić na 15-20 minut, aż pojawią się bąbelki. Jeśli drożdże nie ożyły-wymień je .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski / wymieszaj i wlej 1 łyżkę. l. pozostawiając do smarowania / dodaj sól, cukier do reszty i lekko ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszaninę drożdży do jajka, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać całą mąkę do osobnej miski i zrobić dziurę, w której wlać mieszaninę płynnych składników, wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec ugniatania dodaj schłodzone masło. Gdy trudno będzie mieszać w misce, przenieś na stół i ugniataj przez 10 minut. Nasmaruj stół i ręce olejem roślinnym, nie dodawaj już mąki. Ciasto stanie się gładkie, miękkie, nie przykleja się do rąk i stołu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zaokrąglić i przełożyć do czystej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią i serwetką, pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto dobrze się powiększy, ponad 2 razy. Tak przyszło mi ciasto na 1h 20min. / na wzrost zostawiam w lekko ciepłym piekarniku, jeśli nie jesteś pewien, użyj termometru, potrzebujesz nie więcej niż 25-28 stopni/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj stół. Prawie bez ugniatania wyłożyć ciasto, uformować bochenek i oddzielić 1/3. Użyłem formy d 20 cm / na dole/, dla tej ilości ciasta lepiej jest wziąć formę d 23-24 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj większość ciasta o grubości około 1,5 cm, włóż do wysmarowanej formy, tworząc bok 2 cm, przykryj folią i pozostaw na 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj nadzienie: - dodaj prawie 2 łyżki do borówki brusznicy. l. skrobia kukurydziana, delikatnie wymieszaj. Dodaj cukier, jeszcze wymieszaj. Skrobia zwiąże uwolniony sok, nadzienie będzie lepkie, co nie pozwoli mu zabraknąć ciasta. Skrobia kukurydziana nie pozostawia posmaku, więc w cukiernictwie używa się jej, a nie ziemniaków, jeśli jej nie ma, lepiej użyć mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na cieście / dnie przyszłego ciasta / posyp pozostałą skrobią kukurydzianą. W tym miejscu połączy wydzielany sok i zapobiegnie bieganiu nadzienia. Połóż borówki brusznicy na skrobi, lekko cofając się od boku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z 1/3 rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 - 0,7 cm Wytnij kształt o 1 cm mniejszy niż górny d. /zostało mi ciasto, bułka z niego za kulisami, więc formę należy wziąć więcej/.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj nadzienie ciastem, jakościowo ściskając krawędź. Wykonaj nacięcia na górze, pozostaw pod folią na 10 minut, aby odpocząć. Następnie dodaj 1 łyżeczkę do pozostawionego jajka. mleko, wymieszaj i posmaruj wierzch ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec natychmiast w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 18 - 20 minut. Gotowy do zdobycia, nasmaruj silikonową szczotką zwykłą wodą, przykryj serwetką i pozostaw na 10 minut. Schłodzone ciasto w razie potrzeby można posypać cukrem pudrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ale i tak jest niesamowicie dobry i bardzo smaczny z herbatą, mlekiem, kawą. Smacznego !

istnieje wiele rodzajów nadzień z borówkami brusznicowymi - wszyscy kucharze uwielbiają tę jagodę i aktywnie z niej korzystają. Rodzaje ciast są pełne różnorodności, przygotowywane z różnych ciast. Każde ciasto jest wyjątkowe, łatwo wybrać ten, który Ci się spodoba, spróbuj !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy