ciasteczka z mąki kokosowej

bardzo łatwy przepis na bezglutenowe ciasteczka! Ciasteczka z mąki kokosowej w tym niezwykle prostym przepisie są przygotowywane z zaledwie dwóch składników-skondensowanego mleka i samej mąki kokosowej. Ten ostatni można kupić w prawie każdym supermarkecie lub zamówić w sklepie internetowym. Gotowane ciasteczka są słodkie i pachnące, z wyraźnym smakiem kokosa.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 12 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 70 % 57 g
377 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

mąka kokosowa jest idealnym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej. Jest to produkt resztkowy produkcji mleka kokosowego-rozdrobniona miazga jest suszona, a następnie mielona do drobnej konsystencji proszku. W przeciwieństwie do bardziej powszechnej mąki pszennej, mąka kokosowa nie zawiera glutenu, który jest dość silnym alergenem. Ponadto produkt taki jak kokos i jego pochodne delikatnie oczyszcza jelita od wewnątrz, przyczynia się do normalizacji procesu metabolicznego.

istnieją pewne szczególne cechy podczas używania mąki kokosowej. Bardzo łatwo wchłania płyn i pęcznieje. Dlatego samo zastąpienie mąki pszennej mąką kokosową nie zadziała. Należy wziąć pod uwagę jego właściwości. Ta tropikalna mąka jest idealna do domowych wypieków, takich jak placki, babeczki lub ciasteczka. Rozważ przepis na jeden z nich.

przede wszystkim musisz przesiać całą wymaganą objętość mąki kokosowej. A następnie dodaj do niego mleko skondensowane (nie powinno być gotowane!). Następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem. Musisz szczególnie dokładnie wymieszać, ponieważ mąka kokosowa ma tendencję do tworzenia grudek. Najlepiej do tego użyć miksera lub specjalnej dyszy blendera. Ciasto powinno być jednorodne i lepkie. Odstaw ciasto na kilka minut.

włącz piekarnik na 160-170 stopni Celsjusza.

z powstałego ciasta rękami musisz zwinąć kulki mniej więcej tego samego rozmiaru. Przygotuj blachę do pieczenia i przykryj ją specjalną silikonową matą lub pergaminem. Następnie przenieś kulki mieszanki kokosowej na blachę do pieczenia.

włóż ciasteczka do nagrzanego piekarnika piec przez około 15 minut, aż pokryją się apetyczną złotą skórką.

podawaj takie ciasteczka Kokosowe wraz z ciepłym mlekiem, aromatyczną herbatą lub gorącym kakao. To jest pyszne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Mąka kokosowa - 466   kcal/100g

Podobne przepisy