mąka kokosowa jest aktywnie wykorzystywana nie tylko w gotowaniu, ale także w kosmetologii. Już samo to świadczy na jej korzyść i pozycjonuje ten produkt jako korzystny dla zdrowia. Możesz łatwo kupić w dowolnym sklepie internetowym, jeśli nagle w Twoim mieście nie ma punktów sprzedaży tego produktu. Nawiasem mówiąc, w domu można również zrobić mąkę kokosową, chociaż sam proces będzie dość żmudny, nie każdy początkujący sobie z tym poradzi.
Najczęściej "NAZWA_KATEGORII" znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
olej kokosowy | 3 | 925 | 0 | 99.9 | 0 |
syrop klonowy | 3 | 241 | 0 | 0 | 18.3 |
jaja kurze | 2 | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
ekstrakt waniliowy | 2 | 321 | 0 | 0 | 95 |
kakao w proszku | 2 | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
najpierw miąższ kokosowy należy ostrożnie oddzielić od wewnętrznej powierzchni orzecha. Następnie za pomocą określonej techniki usuń z niej tłuszcz i sok. Zasadniczo można to zrobić w następujący sposób. Najpierw miąższ jest kruszony na wióry-za pomocą tarki lub innego rozdrabniacza. Następnie wlewa się wrzącą wodą-płyn prawie natychmiast stanie się biały. Tę procedurę można powtórzyć kilka razy - o ile olej kokosowy zostanie uwolniony. Powstały płyn to rodzaj mleka kokosowego, które można stosować w innych przepisach.
mąka kokosowa jest uzyskiwana, gdy wyciśnięte w piekarniku Wyciskacze są mielone w młynku do kawy. W rzeczywistości cały proces może być równie trudny jak na papierze). Tak więc za pierwszym razem lepiej kupić gotowy.
możesz gotować z mąki kokosowej dowolne potrawy, które w ogóle wymagają mąki. Będzie to każde ciasto, naleśniki, naleśniki. Jedyny niuans: ta mąka w porównaniu z mąką pszenną zbyt elegancko wchłania wilgoć. Oznacza to, że więcej mokrych produktów trafi do przepisów z mąką kokosową: mleko, kefir, jajka.
pamiętaj, że zawartość kalorii w mące kokosowej jest znacznie większa niż w mące pszennej i wynosi 466 kcal na 100 gramów. Białka, tłuszcze i węglowodany - odpowiednio 20, 16,6 i 60 gramów. Tak więc pieczenie z nią w nadziei na zmniejszenie całkowitej zawartości kalorii w naczyniu nie zadziała. Jedynym plusem jest skład chemiczny, zestaw witamin i pierwiastków śladowych. W kokosach jest jod, nikiel, kobalt, magnez i potas. Białka są takie same jak w zbożach. Są witaminy A, C, D, E, B. Jest lepiej wchłaniany przez organizm, wspomaga metabolizm, ma korzystny wpływ na stan skóry.