skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę Carbonara z boczkiem? Przygotuj jedzenie. Weź ciasto gotowe, zakupione lub zrób je sam. Pozostałe ciasto z pieczenia ciast jest idealne. Użyłem mozzarelli, ale możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest naturalny, bez substytutów i dobrze się topi.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto w okrąg nieco większy niż średnica formy do pizzy.
Krok 4:
Przenieś go za pomocą wałka do ciasta do formy lub połóż natychmiast na blasze do pieczenia. Jeśli będziesz piec pizzę w formie, zrób małe boki.
Krok 5:
Posmaruj ciasto oliwą z oliwek.
Krok 6:
Następnie-sos pomidorowy. Lub ketchup, który lubisz najbardziej.
Krok 7:
Rozłóż większość mozzarelli na cieście.
Krok 8:
Ułóż paski boczku na wierzchu. Boczek nadaje się zarówno już pokrojony, jak i w kawałku. Będzie musiał być wstępnie cienko pokrojony. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 210°C na 10-12 minut.
Krok 9:
Podczas pieczenia pizzy przygotuj sos. Przygotuj dla niego jedzenie. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć śmietanę, wtedy sos okaże się zupełnie jak w makaronie. Biorę śmietanę, ponieważ sos jest z nią grubszy.
Krok 10:
Połącz jajko, śmietanę i przyprawy. Carbonara nie wymaga innych przypraw niż mielony pieprz.
Krok 11:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Wyjmij pizzę, która stała w piekarniku przez 12 minut. Wlać sos na boczek.
Krok 13:
Posyp pozostałym serem.
Krok 14:
Umieść żółtko na środku i przebij je w kilku miejscach, aby się rozprzestrzeniło.
Krok 15:
Piecz pizzę jeszcze przez około 10 minut.
Krok 16:
Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, posyp listkami bazylii i pokrój na kawałki. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g