Pizza Carbonara z boczkiem

Oryginalny, pikantny, pyszny, święto każdego dnia! Pizza Carbonara z boczkiem to szybka wersja ulubionego dania wszystkich na gotowym cieście drożdżowym. Okazuje się, że jest bardzo podobny do makaronu o tej samej nazwie dzięki sosowi przygotowanemu z jajek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 40 % 18 g
306 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę Carbonara z boczkiem? Przygotuj jedzenie. Weź ciasto gotowe, zakupione lub zrób je sam. Pozostałe ciasto z pieczenia ciast jest idealne. Użyłem mozzarelli, ale możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest naturalny, bez substytutów i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg nieco większy niż średnica formy do pizzy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś go za pomocą wałka do ciasta do formy lub połóż natychmiast na blasze do pieczenia. Jeśli będziesz piec pizzę w formie, zrób małe boki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj ciasto oliwą z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie-sos pomidorowy. Lub ketchup, który lubisz najbardziej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż większość mozzarelli na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż paski boczku na wierzchu. Boczek nadaje się zarówno już pokrojony, jak i w kawałku. Będzie musiał być wstępnie cienko pokrojony. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 210°C na 10-12 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia pizzy przygotuj sos. Przygotuj dla niego jedzenie. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć śmietanę, wtedy sos okaże się zupełnie jak w makaronie. Biorę śmietanę, ponieważ sos jest z nią grubszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz jajko, śmietanę i przyprawy. Carbonara nie wymaga innych przypraw niż mielony pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij pizzę, która stała w piekarniku przez 12 minut. Wlać sos na boczek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp pozostałym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść żółtko na środku i przebij je w kilku miejscach, aby się rozprzestrzeniło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz pizzę jeszcze przez około 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, posyp listkami bazylii i pokrój na kawałki. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy