Sernik mascarpone z wypiekami

najdelikatniejsze ciasto z łatwą do zrobienia piaskową bazą. Sernik to klasyk kuchni amerykańskiej. Ale dzisiaj proponuję zrobić go na prostej domowej bazie piasku i z dodatkiem włoskiego sera mascarpone. Ciasto okaże się z delikatną konsystencją sufletu i przyjemnym waniliowym aromatem.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 39 % 22 g
węglowodany 51 % 29 g
337 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tradycyjnie sernik robi się na cieście z pokruszonego kruchego ciasta. Ale prawdziwa baza piasku nie jest o wiele trudniejsza do przygotowania, ale okaże się bardziej naturalna i smaczniejsza. Tak więc do miski przesiej mąkę, dodaj zmiękczone masło, proszek do pieczenia ciasta, szczyptę soli i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij umyte jajko kurze. I wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z ciasta uformuj kulkę, przykryj miskę folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozprowadź je w naczyniu do pieczenia, pozostawiając bok o wysokości około czterech centymetrów. Dno formy należy najpierw nasmarować masłem lub olejem słonecznikowym. Nakłuj podstawę widelcem, przykryj pergaminem i wlej groszek lub fasolę do środka. Piec podstawę przez piętnaście minut w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mascarpone połącz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mieszaj, aż będzie gładka. Mascarpone stanie się praktycznie płynny, to normalne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź wszystkie jajka pojedynczo, dokładnie mieszając mieszaninę zwykłą trzepaczką. Lepiej nie używać miksera, ponieważ podczas pieczenia sernika pęcherzyki powietrza są całkowicie bezużyteczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj tłustą śmietanę do mieszanki. Im grubsze i grubsze, tym lepsze i smaczniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nadzienie bezpośrednio na upieczone wcześniej ciasto. Przypomnę, że do tego czasu powinien już mieć czas na całkowite ochłodzenie. Sernik piec w temperaturze 150 przez półtorej godziny. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, możliwe jest, że czas i temperatura pieczenia będą się różnić od podanych przeze mnie. Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia należy upewnić się, że powierzchnia ciasta nie pęknie i w żadnym wypadku nie zacznie się brązowieć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec czasu pieczenia podniesie się czapką i będzie bardzo miękka i lekko sprężysta. Bliżej krawędzi formy deser chwyci się, aw środku powinien być bardzo miękki. To sygnał do końca pieczenia. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw sernik w piekarniku z otwartymi drzwiami, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij go z piekarnika i wstaw do lodówki (najlepiej na noc).

Wskazówka: Jeśli po około godzinie powierzchnia sernika zacznie się brązowieć, przykryj go folią i doprowadź w tej formie do ugotowania. W ten sposób unikniesz nadmiernego pieczenia na wierzchu, a sernik nie pozostanie surowy w środku.

podałem ilość składników odpowiednią dla formy o średnicy wewnętrznej osiemnastu centymetrów. Jeśli twoja forma jest większa niż dwadzieścia centymetrów, użyj dowolnego kalkulatora kulinarnego, aby obliczyć prawidłową ilość składników.
Domowy sernik na bazie piasku to coś niesamowitego! Trudno opisać słowami. Ten deser to jednocześnie mus i zapiekanka z twarogu, ale o wiele bardziej delikatna i przewiewna. Osiągnięcie takiej lekkości nie jest trudne: najważniejsze jest, aby nie prześwietlać deseru w piekarniku.

idealny do serwowania zarówno z herbatą, jak i kawą, na śniadanie lub na przekąskę. Dla mnie cukier jest świetny. Nie mdłe, w sam raz.
przed podaniem polecam udekorować sernik świeżymi jagodami.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy