skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tradycyjnie sernik robi się na cieście z pokruszonego kruchego ciasta. Ale prawdziwa baza piasku nie jest o wiele trudniejsza do przygotowania, ale okaże się bardziej naturalna i smaczniejsza. Tak więc do miski przesiej mąkę, dodaj zmiękczone masło, proszek do pieczenia ciasta, szczyptę soli i cukru.
Krok 2:
Wbij umyte jajko kurze. I wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Z ciasta uformuj kulkę, przykryj miskę folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozprowadź je w naczyniu do pieczenia, pozostawiając bok o wysokości około czterech centymetrów. Dno formy należy najpierw nasmarować masłem lub olejem słonecznikowym. Nakłuj podstawę widelcem, przykryj pergaminem i wlej groszek lub fasolę do środka. Piec podstawę przez piętnaście minut w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.
Krok 5:
Mascarpone połącz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mieszaj, aż będzie gładka. Mascarpone stanie się praktycznie płynny, to normalne.
Krok 6:
Wprowadź wszystkie jajka pojedynczo, dokładnie mieszając mieszaninę zwykłą trzepaczką. Lepiej nie używać miksera, ponieważ podczas pieczenia sernika pęcherzyki powietrza są całkowicie bezużyteczne.
Krok 7:
Dodaj tłustą śmietanę do mieszanki. Im grubsze i grubsze, tym lepsze i smaczniejsze.
Krok 8:
Wlej nadzienie bezpośrednio na upieczone wcześniej ciasto. Przypomnę, że do tego czasu powinien już mieć czas na całkowite ochłodzenie. Sernik piec w temperaturze 150 przez półtorej godziny. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, możliwe jest, że czas i temperatura pieczenia będą się różnić od podanych przeze mnie. Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia należy upewnić się, że powierzchnia ciasta nie pęknie i w żadnym wypadku nie zacznie się brązowieć.
Krok 9:
Pod koniec czasu pieczenia podniesie się czapką i będzie bardzo miękka i lekko sprężysta. Bliżej krawędzi formy deser chwyci się, aw środku powinien być bardzo miękki. To sygnał do końca pieczenia. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw sernik w piekarniku z otwartymi drzwiami, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij go z piekarnika i wstaw do lodówki (najlepiej na noc).
Wskazówka: Jeśli po około godzinie powierzchnia sernika zacznie się brązowieć, przykryj go folią i doprowadź w tej formie do ugotowania. W ten sposób unikniesz nadmiernego pieczenia na wierzchu, a sernik nie pozostanie surowy w środku.
podałem ilość składników odpowiednią dla formy o średnicy wewnętrznej osiemnastu centymetrów. Jeśli twoja forma jest większa niż dwadzieścia centymetrów, użyj dowolnego kalkulatora kulinarnego, aby obliczyć prawidłową ilość składników.
Domowy sernik na bazie piasku to coś niesamowitego! Trudno opisać słowami. Ten deser to jednocześnie mus i zapiekanka z twarogu, ale o wiele bardziej delikatna i przewiewna. Osiągnięcie takiej lekkości nie jest trudne: najważniejsze jest, aby nie prześwietlać deseru w piekarniku.
idealny do serwowania zarówno z herbatą, jak i kawą, na śniadanie lub na przekąskę. Dla mnie cukier jest świetny. Nie mdłe, w sam raz.
przed podaniem polecam udekorować sernik świeżymi jagodami.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g