babunia ciasto z kwaśną śmietaną Bahetle

kto próbował kwaśnej śmietany Bahetle, zawsze szuka przepisu. Oto on! Zasadniczo jest to ciasto. Ale jest tak smaczny, delikatny i magiczny, że nie można go nazwać innym niż ciasto (ciasto w modny sposób).
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 59 % 26 g
231 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłe mleko do miski na ciasto, dodaj drożdże, cukier, jajko i szczyptę sody. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Partiami przesiej mąkę i sól do płynnej mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zagnieść ciasto na desce (lub stole), aż będzie elastyczne. Aby ułatwić ugniatanie , możesz rzucić ciasto kilka razy na powierzchnię. Po wstrząśnięciu gluten rozluźnia się, a ciasto natychmiast staje się bardziej miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do miski i posmaruj olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokręć ciasto folią, przykryj i pozostaw na 1-1, 5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do nadzienia przenieś śmietanę do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jajka i mieszaj, aż się połączą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i zostaw na stole. Temperatura nadzienia i temperatura ciasta powinny być takie same.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj patelnię (lub odpowiednią formę) olejem roślinnym. Nie smaruj boków - ciasto zsunie się z nich.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj dopasowane ciasto, aby dopasować je do formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś warstwę do formy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż na dnie i bokach formy, gładko, bez fałd.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj nadzienie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlać nadzienie na ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W przypadku obramowania pokrój wystającą krawędź na płatki o długości około 1-1, 5 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz płatki muszą być złożone przez jeden na nadzieniu. Trzymaj dwa płatki palcami i zginaj ten między nimi.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zrób to ze wszystkimi.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wciśnij górne płatki palcem. Pozostaw przygotowane ciasto na 5 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż ciasto do piekarnika. Potrzebujesz 180 stopni i czasu około 35 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Niech gotowe ciasto ostygnie, nadzienie stwardnieje i stanie się zaskakująco delikatne.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zrób herbatę i poczęstuj się.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy