skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy robić ciasto od biszkoptu.
Krok 2:
Jajka należy rozbić do miski, dodać cukier.
Krok 3:
Ubij jajka mikserem z dużą prędkością. Masa zmieni kolor na biały i znacznie wzrośnie.
Krok 4:
Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, możesz po prostu trzepaczką.
Krok 5:
Dodaj kakao, mieszaj, aż będzie jednolity kolor.
Krok 6:
Sodę należy ugasić sokiem z cytryny. Aby to zrobić, wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio do sody, skwierczy i zacznie bulgotać, wymieszaj łyżeczką. Dodaj gaszoną sodę do ciasta, wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem roślinnym, możesz położyć pergamin na dnie. Wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Krok 8:
Gotowość określamy wykałaczką, powinna pozostać sucha i czysta, jeśli zostanie włożona i wyjęta z biszkoptu. Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
Krok 9:
Teraz zajmijmy się kremem. Właściwie należy go nazwać ganache. Pójdzie również na robienie cukierków do dekoracji.
Krok 10:
Śmietana, zdecydowanie najgrubsza!. należy podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować!!! Włóż do nich czekoladę, połamaną na kawałki. Natychmiast zacznie się topić, konieczne jest aktywne mieszanie trzepaczką.
Krok 11:
Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić, masa stanie się gładka i jednorodna. Wkładamy nasz ganache do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Krok 12:
Po schłodzeniu krem mocno zgęstnieje. Odłóż część na cukierki.
Krok 13:
Resztę śmietany ubij mikserem. Ubijamy przez krótki czas, rozjaśni się i stanie się bardziej bujny.
Krok 14:
Pokrój biszkopt na cztery ciasta.
Krok 15:
Zaczynamy zbierać ciasto. dobrze posmaruj każdą warstwę kremem.
Krok 16:
Dobrze jest również pokryć górę i boki ciasta.
Krok 17:
Przygotuj lukier.
Krok 18:
Włóż cukier, kakao i wodę do wiadra. Podpalamy, ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 19:
Lukier powinien być jednolity, bez grudek. Włóż do niego masło, wymieszaj. Usuwamy z ognia.
Krok 20:
Czekamy dosłownie kilka minut i polewamy nasze ciasto lukrem. Dopóki jest ciepły, powinien dobrze rozprowadzić się na cieście. Lukier spływający po bokach można ostrożnie usunąć lub przenieść ciasto na czyste naczynie.
Krok 21:
Z odłożonego ganache robimy cukierki truflowe. Wlej proszek kakaowy na talerz, uformuj kulki kremu rękami i szybko zwiń je w kakao.
Krok 22:
Udekoruj ciasto cukierkami, możesz posypać je proszkiem kakaowym.
robiąc cukierki, możesz dodać trochę brandy do ganache. Ciasta można również namoczyć w syropie cukrowym z koniakiem. Nie zrobiłem tego, ponieważ dzieci jadły ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g