ciasto truflowe czekoladowe

czekoladowe szaleństwo! Dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasta czekoladowe, ułożone z dużą ilością kremu czekoladowego z prawdziwej gorzkiej czekolady - o to właśnie chodzi w prawdziwym torcie truflowym!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 41 % 23 g
węglowodany 46 % 26 g
337 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy robić ciasto od biszkoptu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka należy rozbić do miski, dodać cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka mikserem z dużą prędkością. Masa zmieni kolor na biały i znacznie wzrośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, możesz po prostu trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kakao, mieszaj, aż będzie jednolity kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sodę należy ugasić sokiem z cytryny. Aby to zrobić, wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio do sody, skwierczy i zacznie bulgotać, wymieszaj łyżeczką. Dodaj gaszoną sodę do ciasta, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, możesz położyć pergamin na dnie. Wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowość określamy wykałaczką, powinna pozostać sucha i czysta, jeśli zostanie włożona i wyjęta z biszkoptu. Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia w formie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz zajmijmy się kremem. Właściwie należy go nazwać ganache. Pójdzie również na robienie cukierków do dekoracji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Śmietana, zdecydowanie najgrubsza!. należy podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować!!! Włóż do nich czekoladę, połamaną na kawałki. Natychmiast zacznie się topić, konieczne jest aktywne mieszanie trzepaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić, masa stanie się gładka i jednorodna. Wkładamy nasz ganache do lodówki na co najmniej trzy godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po schłodzeniu krem mocno zgęstnieje. Odłóż część na cukierki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Resztę śmietany ubij mikserem. Ubijamy przez krótki czas, rozjaśni się i stanie się bardziej bujny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój biszkopt na cztery ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zaczynamy zbierać ciasto. dobrze posmaruj każdą warstwę kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze jest również pokryć górę i boki ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotuj lukier.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż cukier, kakao i wodę do wiadra. Podpalamy, ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lukier powinien być jednolity, bez grudek. Włóż do niego masło, wymieszaj. Usuwamy z ognia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Czekamy dosłownie kilka minut i polewamy nasze ciasto lukrem. Dopóki jest ciepły, powinien dobrze rozprowadzić się na cieście. Lukier spływający po bokach można ostrożnie usunąć lub przenieść ciasto na czyste naczynie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Z odłożonego ganache robimy cukierki truflowe. Wlej proszek kakaowy na talerz, uformuj kulki kremu rękami i szybko zwiń je w kakao.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Udekoruj ciasto cukierkami, możesz posypać je proszkiem kakaowym.

robiąc cukierki, możesz dodać trochę brandy do ganache. Ciasta można również namoczyć w syropie cukrowym z koniakiem. Nie zrobiłem tego, ponieważ dzieci jadły ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy