shangi z twarogiem shanezhki z twarogu

zwiewne wypieki ze zdrowym nadzieniem z twarogu. Słodkie shanezhki świetnie nadają się na rodzinne przyjęcie herbaciane. Takie produkty można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub podróży. Nadzienie twarogowe można urozmaicić suszonymi owocami lub makiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 52 % 25 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść sprasowane drożdże w ciepłej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i mąkę pszenną, dobrze wymieszaj i pozostaw ciasto na 25 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej olej słonecznikowy do ciasta, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj jajko, aż będzie gładkie w osobnej misce. Pozostaw połowę żółtka, aby nasmarować powierzchnię produktów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopione masło i cukier, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mąkę solą, umieść łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto o gęstej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw ciasto w cieple na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto jest gotowe, możesz zrobić nadzienie. Twaróg wymieszać z cukrem i śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść ciasto i uformować 2 kiełbaski. Pokrój każdy na 6 kawałków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rzuć kulki z kawałków. Zanurz małą szklankę w mące i wciśnij w kulkę, aby uzyskać wgłębienie do nadzienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia. Wskazane jest ułożenie na blasze do pieczenia naoliwionego papieru do pieczenia. Umieść nadzienie twarogowe na środku każdego produktu. Pozostaw w cieple na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj shanezhki żółtkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec przez około 25 minut. Aby produkty się zrumieniły, należy je pozostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś shanezhki na talerz i podawaj z sokiem owocowym lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy