skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem z ciasta drożdżowego? Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Dodaj cukier, sól i drożdże do ciepłego mleka podgrzanego do temperatury 37-40°C i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że to ciasto ugniata się natychmiast, więc najpierw sprawdź jakość drożdży. W 40 ml ciepłej wody rozpuść szczyptę cukru, rozsyp trochę suchych drożdży na powierzchni i poczekaj, aż pojawi się piana. Jeśli pojawi się piana, drożdże są aktywne i można z nimi dalej pracować.
Krok 3:
Dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj miękkie masło i przesianą mąkę.
Krok 5:
Zagnieść miękkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki, ale nie spiesz się, aby wbić ciasto w mąkę. Niech pozostanie lekko lepki. Lepkość zniknie podczas podnoszenia i zwijania ciasta na bułki.
Krok 6:
Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto na ciepło przez 1-1,5 godziny.
Krok 7:
Połóż ciasto na posypanym mąką stole i podziel na 15-18 części (od razu dostałem 20). Rozwałkuj kulki ciasta.
Krok 8:
Teraz jest czas na przygotowanie nadzienia. Możesz wziąć gotowane mleko skondensowane w sklepie lub samodzielnie ugotować puszkę zwykłego skondensowanego mleka. Gotuj przez około 2 godziny na średnim ogniu i upewnij się, że słoik jest zawsze pod wodą. Jeśli woda się zagotuje, słoik przegrzeje się i wybuchnie (co nie zdarza się tak rzadko))) Lepiej jest gotować mleko skondensowane z wyprzedzeniem, aby miało czas na ostygnięcie.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą kulkę ciasta w prostokąt o grubości 3-4 mm. Połóż 1 łyżeczkę na jednej krawędzi.gotowane mleko skondensowane.
Krok 10:
Wsuń długie krawędzie w kierunku nadzienia, aby nie wyciekało podczas pieczenia. Zwinąć ciasto w rolkę. W ten sam sposób uformuj Pozostałe półfabrykaty.
Krok 11:
Przenieś bułki na blachę do pieczenia pokrytą naoliwionym papierem i pozostaw do rozłożenia na 25-30 minut.
Krok 12:
Teraz przygotuj jajko do smarowania powierzchni bułek. Należy go ubić widelcem, aby żółtko zmieszało się z białkiem.
Krok 13:
I natychmiast przygotuj okruchy do posypania bułek. Masło powinno być zimne.
Krok 14:
W misce blendera połącz mąkę, cukier i zimne masło. Ubij wszystko w drobną kruszonkę.
Krok 15:
Posmaruj dopasowane bułeczki ubitym jajkiem.
Krok 16:
Posyp kruszonką cukrowo-mączną na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25-35 minut i piec na złoty kolor.
Krok 17:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g