bułeczki ze skondensowanym mlekiem gotowane z ciasta drożdżowego

maślane słodkie wypieki z nadzieniem pochodzą z dzieciństwa! Bułeczki z gotowanym skondensowanym ciastem drożdżowym to ulubiona uczta dzieci. Z pewnością wiele takich bułek przynajmniej raz przygotowała mama lub babcia. Jednak lubią je nie tylko dzieci, ale także sami dorośli. Co nie jest powodem, aby zadowolić się pysznymi wypiekami?
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 71 % 45 g
300 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem z ciasta drożdżowego? Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, sól i drożdże do ciepłego mleka podgrzanego do temperatury 37-40°C i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że to ciasto ugniata się natychmiast, więc najpierw sprawdź jakość drożdży. W 40 ml ciepłej wody rozpuść szczyptę cukru, rozsyp trochę suchych drożdży na powierzchni i poczekaj, aż pojawi się piana. Jeśli pojawi się piana, drożdże są aktywne i można z nimi dalej pracować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miękkie masło i przesianą mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki, ale nie spiesz się, aby wbić ciasto w mąkę. Niech pozostanie lekko lepki. Lepkość zniknie podczas podnoszenia i zwijania ciasta na bułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto na ciepło przez 1-1,5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ciasto na posypanym mąką stole i podziel na 15-18 części (od razu dostałem 20). Rozwałkuj kulki ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz jest czas na przygotowanie nadzienia. Możesz wziąć gotowane mleko skondensowane w sklepie lub samodzielnie ugotować puszkę zwykłego skondensowanego mleka. Gotuj przez około 2 godziny na średnim ogniu i upewnij się, że słoik jest zawsze pod wodą. Jeśli woda się zagotuje, słoik przegrzeje się i wybuchnie (co nie zdarza się tak rzadko))) Lepiej jest gotować mleko skondensowane z wyprzedzeniem, aby miało czas na ostygnięcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą kulkę ciasta w prostokąt o grubości 3-4 mm. Połóż 1 łyżeczkę na jednej krawędzi.gotowane mleko skondensowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wsuń długie krawędzie w kierunku nadzienia, aby nie wyciekało podczas pieczenia. Zwinąć ciasto w rolkę. W ten sam sposób uformuj Pozostałe półfabrykaty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś bułki na blachę do pieczenia pokrytą naoliwionym papierem i pozostaw do rozłożenia na 25-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz przygotuj jajko do smarowania powierzchni bułek. Należy go ubić widelcem, aby żółtko zmieszało się z białkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I natychmiast przygotuj okruchy do posypania bułek. Masło powinno być zimne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W misce blendera połącz mąkę, cukier i zimne masło. Ubij wszystko w drobną kruszonkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj dopasowane bułeczki ubitym jajkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp kruszonką cukrowo-mączną na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25-35 minut i piec na złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy