drożdżowe bułeczki z dżemem rozety

przepyszne bułeczki nadziewane dżemem i orzechami włoskimi! Polecamy!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 73 % 49 g
317 kcal
IG: 4 / 2 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

drożdże rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody z 1 łyżką cukru i odstawić na 10-15 minut.

ubij jajka z cukrem, dodaj sól, cukier waniliowy, masło, śmietanę, ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę, wlej drożdże, zagnieść ciasto. Dodaj olej roślinny do ciasta, dobrze zagniataj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

posyp stół skrobią i rozwałkuj na nim nasze produkty. Z ciasta oderwij kawałek, zwiń go w ciasto, wykonaj nacięcia z czterech stron.
połóż nadzienie na środku tortilli (miałem dżem jagodowy i dżem morelowy), posyp mielonymi orzechami. Uformuj bułkę.

nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż bułki z dżemem na blasze do pieczenia, odstaw na 20-30 minut.

posmaruj bułki jajkiem ubitym z mlekiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
 posyp bułeczki różane wodą i przykryj serwetką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy