skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drożdże rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody z 1 łyżką cukru i odstawić na 10-15 minut.
ubij jajka z cukrem, dodaj sól, cukier waniliowy, masło, śmietanę, ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę, wlej drożdże, zagnieść ciasto. Dodaj olej roślinny do ciasta, dobrze zagniataj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
posyp stół skrobią i rozwałkuj na nim nasze produkty. Z ciasta oderwij kawałek, zwiń go w ciasto, wykonaj nacięcia z czterech stron.
połóż nadzienie na środku tortilli (miałem dżem jagodowy i dżem morelowy), posyp mielonymi orzechami. Uformuj bułkę.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż bułki z dżemem na blasze do pieczenia, odstaw na 20-30 minut.
posmaruj bułki jajkiem ubitym z mlekiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
posyp bułeczki różane wodą i przykryj serwetką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g