skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Aby zrobić ciasteczka, musisz wziąć płatki owsiane instant, wziąłem płatki owsiane z czasem gotowania 3 minut. Masło z lodówki, gdy jest zimne, zetrzyj odpowiednią ilość oleju na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny twarożek, wziąłem 5% tłuszczu. Jajko C1 kategorii. Mąka pszenna najwyższej jakości. Odmierzyłem składniki szklanką 200 ml. włącz piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Weź głęboką miskę i dodaj do niej odpowiednią ilość cukru, cynamonu i płatków owsianych. Umyj jajko kurze szczotką, osusz i rozbij do miski. Wymieszaj składniki widelcem, aż się połączą.
Krok 3:
Przetrzyj twaróg przez sito, zetrzyj zimne masło. Dodaj twaróg i masło do miski do wcześniej przygotowanych składników. Wymieszać.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest grube, ale wystarczająco lepkie. Nie dodawaj więcej mąki, w przeciwnym razie ciasteczka nie będą miękkie.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Łyżeczką (lub łyżką do lodów) weź trochę ciasta i mokrymi rękami wyjmij je na blachę do pieczenia. Ułóż ciasteczka w odległości od siebie - po upieczeniu trochę się rozłoży. Piecz ciasteczka przez około 20 minut w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i ostudź na ruszcie. Z tej ilości ciasta dostałem 25 ciasteczek. Gotowe schłodzone ciasteczka podawaj ze szklanką mleka, herbaty lub kawy. Ciasteczka są miękkie i bardzo aromatyczne. Może być przechowywany przez kilka dni w szczelnie zamkniętej torbie.
to proste ciastko, ale bardzo smaczne. Takie wypieki z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Nieznacznie wydłużając czas gotowania, możesz uzyskać chrupiące rumiane ciasteczka.
ciasteczka można przygotować dla dzieci i razem z dziećmi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g