skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić enchiladę z kurczakiem i serem? Na początek zajmij się sosem. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je drobno. Usuń nasiona z chili i drobno posiekaj. Do nadzienia potrzebujemy zieleni na zdjęciu.
Krok 2:
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj pokrojone warzywa i smaż je na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około pięć minut. Wyjmij pomidory we własnym soku ze słoika i pokrój je, ale nie za drobno.
Krok 3:
Dodaj pokrojone pomidory do opiekania. Tutaj umieść cukier, sól, czarny pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż do 7 minut. Wszystko, mamy gotowy sos.
Krok 4:
Osobno na patelni rozgrzanej na dużym ogniu z oliwą z oliwek smażyć mielonego kurczaka do 15 minut, mieszając. Konieczne jest odparowanie całej cieczy. Mięso mielone zacznie się rumienić. Dodaj zirę, sól, oregano, kolendrę, mieloną ostrą paprykę. Piecz przez 5 minut, aż się zrumieni.
Krok 5:
Zetrzyj duży ser, posiekaj drobno świeżą kolendrę.
Krok 6:
Włącz piekarnik na 180C. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu. Osobno podgrzej tortille w kuchence mikrofalowej (tylko trochę, aby były bardziej elastyczne). Na każdą tortillę ułóż 2-3 stoły.L. mięso mielone, posyp większym startym serem i posiekaną kolendrą.
Krok 7:
Każdą tortillę zwinąć w rurkę i ułożyć na sosie w naczyniu do pieczenia szwami do dołu, ściśle do siebie.
Krok 8:
Na wierzch dodaj drugą część sosu i przykryj startym serem i posiekaną kolendrą. Piec 20 minut w piekarniku, aż ser się stopi (będzie się gotował). Oblicz czas na swoim piekarniku.
Krok 9:
Wszyscy, enchiladas są gotowi. Danie jest pikantne, więc najlepiej podawać je z sosem śmietanowym.
W Meksyku enchiladas to jedna z ulubionych potraw. Jest przygotowywany bardzo często. Są to tortille tortilla w bułce nadziewanej, zapiekane w sosie. Danie jest ostre. Nadzienie może być bardzo różne: warzywa, mięso, grzyby, kurczak.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Placek przaśny - 263 kcal/100g
- Tortilla żytnia - 375 kcal/100g
- Tortilla - 263 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g