Enchilada z kurczakiem i serem

Niesamowite meksykańskie danie-proste i pyszne! Enchilada z kurczakiem i serem pokochasz od pierwszej próby. Jej smak jest jasny i niezapomniany, poza tym wygląda pięknie. Możesz bezpiecznie gotować na święta, aby zaskoczyć i zachwycić gości.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 30 % 10 g
180 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić enchiladę z kurczakiem i serem? Na początek zajmij się sosem. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je drobno. Usuń nasiona z chili i drobno posiekaj. Do nadzienia potrzebujemy zieleni na zdjęciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Dodaj pokrojone warzywa i smaż je na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około pięć minut. Wyjmij pomidory we własnym soku ze słoika i pokrój je, ale nie za drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojone pomidory do opiekania. Tutaj umieść cukier, sól, czarny pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż do 7 minut. Wszystko, mamy gotowy sos.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno na patelni rozgrzanej na dużym ogniu z oliwą z oliwek smażyć mielonego kurczaka do 15 minut, mieszając. Konieczne jest odparowanie całej cieczy. Mięso mielone zacznie się rumienić. Dodaj zirę, sól, oregano, kolendrę, mieloną ostrą paprykę. Piecz przez 5 minut, aż się zrumieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj duży ser, posiekaj drobno świeżą kolendrę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz piekarnik na 180C. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu. Osobno podgrzej tortille w kuchence mikrofalowej (tylko trochę, aby były bardziej elastyczne). Na każdą tortillę ułóż 2-3 stoły.L. mięso mielone, posyp większym startym serem i posiekaną kolendrą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdą tortillę zwinąć w rurkę i ułożyć na sosie w naczyniu do pieczenia szwami do dołu, ściśle do siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch dodaj drugą część sosu i przykryj startym serem i posiekaną kolendrą. Piec 20 minut w piekarniku, aż ser się stopi (będzie się gotował). Oblicz czas na swoim piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszyscy, enchiladas są gotowi. Danie jest pikantne, więc najlepiej podawać je z sosem śmietanowym.

W Meksyku enchiladas to jedna z ulubionych potraw. Jest przygotowywany bardzo często. Są to tortille tortilla w bułce nadziewanej, zapiekane w sosie. Danie jest ostre. Nadzienie może być bardzo różne: warzywa, mięso, grzyby, kurczak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy