skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne pachnące miętowe pierniki w domu? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (więc ciasto i gotowe pierniki okazały się pięknym złotym kolorem).
Krok 2:
Na patelni połącz cukier i wodę. Umieść na kuchence i zagotuj na średnim ogniu, a następnie gotuj mieszaninę przez około 30 sekund, aż cukier całkowicie się rozpuści. Schłodzić powstały syrop cukrowy.
Krok 3:
Wlej nalewkę miętową do syropu cukrowego i wymieszaj. Mieszanina zmieni kolor na jasnozielony. Nalewkę miętową można kupić w każdej aptece. Nalewkę można zastąpić skoncentrowanym aromatem mięty. Tylko one zapewnią piernikowi jasny smak i aromat mięty. Zdarzały się przypadki, gdy pierniki robiono na domowym bulionie świeżej mięty, ale smak mięty w takich piernikach prawie nie był odczuwalny. Dlatego lepiej kupić nalewkę, zwłaszcza, że jest dość niedroga.
Krok 4:
Przesiej większość mąki do miski. Dodaj sodę i wymieszaj.
Krok 5:
Wlej olej roślinny i mieszankę cukru i mięty do mąki. Dodając trochę pozostałej mąki, zagnieść miękkie, delikatne, lekko lepkie ciasto. W zależności od jakości mąki, stopnia ugotowania syropu cukrowego, mąki możesz potrzebować mniej lub więcej.
Krok 6:
Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale może lekko przylegać do stołu.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Podziel ciasto na 12-15 równych części i zwiń z nich równe kulki. Nie ma potrzeby specjalnego nadawania im kształtu piernika-samo ciasto rozpadnie się podczas pieczenia.
Krok 9:
Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika i wielkości obrabianych przedmiotów. Pierniki powinny pozostać Lekkie na wierzchu. Od dołu mogą się lekko zrumienić, ponieważ ciasto styka się z gorącą blachą do pieczenia, ale nie z góry. Jeśli pierniki zarumieniły się z góry, prześwietliłeś je i wyschły. Powiedzmy żółtawy odcień z powodu mięty i oleju.
Krok 10:
Podczas pieczenia piernika przygotuj lukier z wody, cukru i soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz w ogóle nie pokrywać piernika lukrem, ale okazuje się smaczniejszy.
Krok 11:
Na patelni połącz cukier i wodę. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier zgęstnieje i rozpuści się. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć, wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Następnie możesz usunąć patelnię z ognia. Gdy ostygnie, lukier cukrowy zacznie gęstnieć.
Krok 12:
Wyjmij gotowe pierniki z piekarnika i lekko ostudź. Zanurz wierzch piernika w jeszcze gorącym lukrze i pozostaw, aż lukier stwardnieje. Możesz również nałożyć lukier na pierniki za pomocą pędzla. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Nalewka - 248 kcal/100g