herbatniki ze smażoną cebulą

pyszne kruche ciasteczka ze smażoną cebulą. Ciasteczka krakersowe o wyraźnym smaku i aromacie cebuli są idealne do piwa. A ze względu na brak produktów pochodzenia zwierzęcego można go gotować w dni postu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 34 % 18 g
węglowodany 57 % 30 g
293 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania ciasteczek ze smażoną cebulą. Ciasteczka są chude. Średniej wielkości cebula, jeśli wcześniej takie ciasteczka nie były gotowane, lepiej wziąć małą cebulę. Jeśli lubisz ciasteczka, możesz poeksperymentować z ilością smażonej cebuli w kompozycji. Soda będzie musiała zostać ugaszona octem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię (1-2 łyżki. l. dodatkowo do określonej objętości) i usmaż posiekaną cebulę na średnim ogniu. Umieść smażoną cebulę na osobnym talerzu do ostygnięcia. Włącz rozgrzać piekarnik o 200 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, sodę, ocet gaszony, olej i smażoną cebulę. Zagnieść ciasto. Ciasto dobrze łączy się w kulkę rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto. Najłatwiej to zrobić za pomocą torby lub papieru do pieczenia, aby ciasto nie przykleiło się do wałka do ciasta. Ogólnie ciasto nie zwija się zbyt dobrze. Lepiej rozwałkować go w małych porcjach. Za pomocą noża lub foremek Wytnij małe kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasteczka mogą ostygnąć. Smakuje jak krakers. Idealnie pasuje do piwa.

gdyby ciasteczka w wyniku gotowania nie były tak smaczne, chrupiące i pachnące, to na pewno nigdy więcej nie spojrzałbym w jego kierunku - bardzo czasochłonny proces rozwałkowania ciasta na ciasteczka. Pamiętaj, aby umieścić coś między ciastem a wałkiem do ciasta, w przeciwnym razie będzie się przyklejać przez cały czas. Trudno go wyciąć za pomocą foremek, lepiej natychmiast pokroić nożem, a także szybciej i bardziej niezawodnie. Ale bez względu na to, jak długo udało mi się uformować ciasteczka, wszystko nagrodziło smak: naprawdę przypomina krakersa, trochę słony, aromat cebuli jest bardzo jasny. Będzie świetnie w towarzystwie kieliszka zimnego piwa lub wina.
możesz eksperymentować z ciasteczkami: dodaj więcej lub mniej smażonej cebuli, dostosuj stopień smażenia cebuli, dodaj różne przyprawy i suche zioła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy