skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt miodowy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania biszkoptu miodowego. Wyjmij jajka z wyprzedzeniem, aby stały się temperaturą pokojową, wtedy biszkopt będzie delikatniejszy. Pamiętaj również, aby umyć jajka, aby usunąć zanieczyszczenia i bakterie.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Włóż białka do miski, a żółtka będą potrzebne nieco później. Ustaw mikser na średnią prędkość i ubij białka na pianę. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj do miękkich szczytów.
Krok 3:
Kontynuując, dodaj cukier i ubij, aż całkowicie się rozpuści. Zajmie to około 10 minut.
Krok 4:
Ubijając, dodaj miód. Możesz wziąć absolutnie każdy miód, ale z jego koloru biszkopt okaże się jaśniejszy lub ciemniejszy. Ponieważ miód jest produktem pszczelarskim, może powodować reakcję alergiczną. Dlatego traktując kogoś kawałkiem biszkoptu, ostrzegaj o jego obecności.
Krok 5:
Ubijając, wprowadź odstawione żółtka i ubijaj, aż będą gładkie i puszyste. Odłącz mikser i wyjmij trzepaczki, nie będziemy ich już potrzebować.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito do miski z ubitymi jajkami. To sprawi, że biszkopt będzie bujny.
Krok 7:
Bardzo delikatnie wymieszaj mąkę szpatułką od dołu do góry, obracając miskę w kółko, aż będzie gładka.
Krok 8:
Przykryj dno naczynia do pieczenia o średnicy 20-22 centymetrów papierem do pieczenia i posmaruj boki olejem roślinnym. Przenieś ciasto do formy i stuknij 2-3 razy o stół, aby ciasto lepiej się rozprowadzało. Umieść formę z ciastem w gorącym piekarniku i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9:
Nigdy nie otwieraj drzwi piekarnika po raz pierwszy przez 20 minut, biszkopt może się osiąść. Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i ustaw na ruszcie, odwracając go do góry nogami. Pozwoli to herbatnikowi nie zagęścić się pod własnym ciężarem. W biszkopcie jest sporo cukru, więc upewnij się, że wierzch się nie przypali. Jeśli tak się stanie, po ostygnięciu delikatnie przetrzyj drobną tarką po spalonej powierzchni do pożądanego stanu biszkoptu.
Krok 10:
Taki biszkopt można po prostu zjeść lub zrobić pyszne ciasto. Smacznego.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g