skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić musakę z mielonego mięsa? Zbierz wszystkie produkty według listy. Dobrze umyj warzywa, osusz. Rozmrażaj mięso mielone przez noc na dolnej półce lodówki. Możesz zmienić zestaw warzyw według własnych preferencji: weź cukinię, bakłażana.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na patelni na oleju roślinnym. Wewnątrz ziemniaki powinny pozostać twarde. Oznacza to, że smaż go tylko do skórki, a nie do ugotowania. Przenieś ziemniaki do osobnego naczynia.
Krok 3:
Pokrój cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta na patelni w oleju roślinnym. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Skórowanie pomidorów jest opcjonalne.
Krok 4:
Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie. Gdy mięso mielone jest różowe, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i słodką czerwoną paprykę, sól, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 5:
Nasmaruj formę lub naczynia do pieczenia. Napełnij je połową całkowitej objętości ziemniaków (250 gramów).
Krok 6:
Ułóż warstwę mięsa z warzywami na ziemniakach.
Krok 7:
I dodaj pozostałe ziemniaki. Umieść formy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na pół godziny. Osobno przygotuj sos & quot; beszamel & quot; - na maśle podsmaż lekko mąkę i stopniowo wlewaj zimne mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje i będzie gładki, schłodź go.
Krok 8:
Na talerzu ubij widelcem jajka na pianę. Wymieszaj je z serem.
Krok 9:
Dodaj schłodzony sos beszamelowy do mieszanki jajeczno-serowej, wymieszaj.
Krok 10:
Wyjmij musakę z piekarnika i polej powstałym sosem. Piecz naczynie w piekarniku przez kolejne pół godziny.
Krok 11:
Kiedy musaka się zarumieni, możesz ją podać. Czasami nie jest zrumieniony, ale pozostawiony lekko różowawy - dla amatora.
Musaka-danie ludów bałkańskich, danie dla dużej rodziny, obfite, może być świąteczne, długie w przygotowaniu i wymaga wielu składników. Ale wynik jest tego wart! Warto spróbować.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g