Musaka z mięsem mielonym i ziemniakami

dla dużej rodziny lub uczty z przyjaciółmi! Musaka z mięsem mielonym i ziemniakami, bardzo satysfakcjonujące złożone danie, które spodoba się każdemu bez wyjątku. Jest sycący, męski, jasny, apetyczny, ze skórką serową. Możesz gotować porcje i podawać na świątecznym stole.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 29 % 7 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić musakę z mielonego mięsa? Zbierz wszystkie produkty według listy. Dobrze umyj warzywa, osusz. Rozmrażaj mięso mielone przez noc na dolnej półce lodówki. Możesz zmienić zestaw warzyw według własnych preferencji: weź cukinię, bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na patelni na oleju roślinnym. Wewnątrz ziemniaki powinny pozostać twarde. Oznacza to, że smaż go tylko do skórki, a nie do ugotowania. Przenieś ziemniaki do osobnego naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta na patelni w oleju roślinnym. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Skórowanie pomidorów jest opcjonalne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie. Gdy mięso mielone jest różowe, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i słodką czerwoną paprykę, sól, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę lub naczynia do pieczenia. Napełnij je połową całkowitej objętości ziemniaków (250 gramów).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż warstwę mięsa z warzywami na ziemniakach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dodaj pozostałe ziemniaki. Umieść formy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na pół godziny. Osobno przygotuj sos & quot; beszamel & quot; - na maśle podsmaż lekko mąkę i stopniowo wlewaj zimne mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje i będzie gładki, schłodź go.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu ubij widelcem jajka na pianę. Wymieszaj je z serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj schłodzony sos beszamelowy do mieszanki jajeczno-serowej, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij musakę z piekarnika i polej powstałym sosem. Piecz naczynie w piekarniku przez kolejne pół godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy musaka się zarumieni, możesz ją podać. Czasami nie jest zrumieniony, ale pozostawiony lekko różowawy - dla amatora.

Musaka-danie ludów bałkańskich, danie dla dużej rodziny, obfite, może być świąteczne, długie w przygotowaniu i wymaga wielu składników. Ale wynik jest tego wart! Warto spróbować.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy