Indyk w doniczkach

okaże się szczególnie smaczny w glinianych garnkach. Wszechstronne i nieskomplikowane danie z dietetycznego indyka. Oprócz marchwi i ziemniaków można dodać inne warzywa: fasolkę szparagową, brokuły, a także grzyby. Dodatkowy dodatek nie jest tutaj potrzebny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 40 % 8 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w plastry, marchewki w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z indyka na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz śmietanę z solą i pieprzem. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz mięso, ziemniaki i marchewkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę do mięsa z warzywami. Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż masę w doniczkach, ułóż na liściu laurowym i małej gałązce rozmarynu. Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy