ciasto z serem na galarecie kefirowej

jeśli pociąga Cię serowe ciasto - zrób to proste ciasto. Wśród wypieków nie ma chyba nic prostszego niż ciasta z galaretką. Z tym samym ciastem, z odmianą nadzienia, możesz przynajmniej codziennie piec nowe ciasto. Tym razem do nadzienia używamy sera i ziół. Okaże się pyszny-gwarantujemy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 45 % 18 g
213 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Jajko kurze i kefir powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (około godziny).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko trzepaczką. Nie trzeba długo ubijać, tylko do uzyskania jednorodności, aby białko zmieszało się z żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj sól i ponownie wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę przesianą sodą i wymieszaj. Przesiewam mąkę bezpośrednio do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno być półlepkie, płynne ciasto o konsystencji przypominającej biszkopt. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i grudkowate, wlej trochę więcej kefiru lub mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odłóż ciasto na bok i zacznij wypełniać. Możesz użyć dowolnego sera według własnych upodobań. Może to być mozzarella, ser serowy, ser Adyghe itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Użyłam pęczka kolendry i pół pęczka pietruszki. Możesz dodać dowolne warzywa według własnych upodobań: koperek, pietruszkę, liście dzikiego czosnku itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz starty ser, posiekane zioła i czarny mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać do nadzienia 1-2 ząbki czosnku, przepuszczone przez prasę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej połowę ciasta do wysmarowanej olejem roślinnym Formy do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż na nim równomiernie nadzienie serowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch delikatnie wlej pozostałe ciasto. Powinien pokryć całe nadzienie. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-40 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się złoty kolor. W tym celu trzymałem ciasto przez kolejne 15 minut w chłodzącym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Więc skorupa tworzy się szybciej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto lekko schłodzić, pokroić na kawałki i podawać aż będzie gorące, a ser będzie miał czas na zestalenie i przyjemnie rozciąga się przy każdym kęsie. Nawiasem mówiąc, na zimno okazuje się również bardzo smaczny. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy