skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Jajko kurze i kefir powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (około godziny).
Krok 2:
Ubij jajko trzepaczką. Nie trzeba długo ubijać, tylko do uzyskania jednorodności, aby białko zmieszało się z żółtkiem.
Krok 3:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj sól i ponownie wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj mąkę przesianą sodą i wymieszaj. Przesiewam mąkę bezpośrednio do ciasta.
Krok 5:
Powinno być półlepkie, płynne ciasto o konsystencji przypominającej biszkopt. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i grudkowate, wlej trochę więcej kefiru lub mleka.
Krok 6:
Odłóż ciasto na bok i zacznij wypełniać. Możesz użyć dowolnego sera według własnych upodobań. Może to być mozzarella, ser serowy, ser Adyghe itp.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Użyłam pęczka kolendry i pół pęczka pietruszki. Możesz dodać dowolne warzywa według własnych upodobań: koperek, pietruszkę, liście dzikiego czosnku itp.
Krok 9:
W misce połącz starty ser, posiekane zioła i czarny mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać do nadzienia 1-2 ząbki czosnku, przepuszczone przez prasę.
Krok 10:
Wlej połowę ciasta do wysmarowanej olejem roślinnym Formy do pieczenia.
Krok 11:
Rozłóż na nim równomiernie nadzienie serowe.
Krok 12:
Na wierzch delikatnie wlej pozostałe ciasto. Powinien pokryć całe nadzienie. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-40 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się złoty kolor. W tym celu trzymałem ciasto przez kolejne 15 minut w chłodzącym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Więc skorupa tworzy się szybciej.
Krok 13:
Ciasto lekko schłodzić, pokroić na kawałki i podawać aż będzie gorące, a ser będzie miał czas na zestalenie i przyjemnie rozciąga się przy każdym kęsie. Nawiasem mówiąc, na zimno okazuje się również bardzo smaczny. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g