skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z wiśni z ciasta francuskiego? Najpierw przygotuj produkty do nadzienia. Świeże wiśnie należy najpierw umyć, pozwolić wodzie spłynąć w durszlaku, należy usunąć nasiona. Jeśli wiśnie są zamrożone, bez pestek, wystarczy je rozmrozić.
Krok 2:
Włóż wiśnie do odpowiedniego pojemnika, przykryj cukrem, odstaw na 20 minut. Wiśnie wypuszczą sok, a cukier częściowo się rozpuści.
Krok 3:
Teraz zagotuj trochę nadzienia wiśniowego. Jeśli zostanie ugotowany w ten sposób, na pewno nie wypłynie podczas pieczenia naszych ptysiów. Więc wiśnia już wypuściła sok. Przenieś go do rondla. Dodaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Umieść rondel na średnim ogniu, mieszając zawartość, prawie zagotuj.
Krok 4:
Na minimalnym ogniu gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje do gęstej galaretki. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź galaretkę wiśniową do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Rozmrozić gotowe ciasto francuskie w temperaturze pokojowej (podczas napełniania). Jeśli jest zapakowany w plastikową torbę, rozmrażaj ją bezpośrednio. Lub po zdjęciu torby przykryj ciasto lekko wilgotnym ręcznikiem, aby ciasto się nie spierzchło. Rozłóż rozmrożone ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Jeśli ciasto jest już podzielone na warstwy, weź jedną z nich. Reszta-ponownie przykryj ręcznikiem.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm i pokrój na kilka kwadratów tego samego rozmiaru. Podziel każdy kwadrat warunkowo po przekątnej na dwie połówki. Na jednej połowie wykonuj zgrabne nacięcia zwykłym nożem lub nożem do pizzy, nie sięgając do krawędzi i środka kwadratu około 8 mm.rozłóż jedną łyżkę nadzienia wiśniowego na nieciętej części każdego kwadratu. Lekko posmaruj krawędzie każdego kwadratu wodą, aby ciasto lepiej się skleiło.
Krok 7:
Przykryj nadzienie naciętą stroną ciasta i dobrze ściśnij brzegi Puff. Okazuje się, że są to Trójkąty. Ułóż ptysie na posypanej wodą blasze do pieczenia (lub pokrytej papierem do pieczenia, silikonową matą do pieczenia). Posmaruj wierzch żółtkiem, lekko nie sięgając krawędzi produktu, aby uzyskać piękny rumieniec.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 220-250 stopni (zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego) i piecz produkty około 12-15 minut. Należy pamiętać, że piekarniki pieczą się inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Upiekłam w temperaturze 220 stopni. około 25 min. do rumianego koloru. Jeśli chcesz, aby były słodsze, możesz posypać je cukrem pudrem. Nawiasem mówiąc, jeśli planujesz posypać ptysie proszkiem, nie musisz smarować ich żółtkiem przed pieczeniem.
nadzienie do takich ptysiów może być inne, słodkie i pikantne.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g