Pizza Wegetariańska

zdrowe, oryginalne, pikantne, dietetyczne! Pizza wegetariańska to świetne danie dla tych, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jako nadzienie możesz użyć absolutnie dowolnych warzyw, a nawet owoców, do słodkiej wersji.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 57 % 21 g
190 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wegetariańską pizzę? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj drobną sól, cukier, szczyptę pikantnych ziół. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche drożdże (im drobniejsze granulki, tym lepiej).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche potrawy, a następnie wlej ciepłą wodę. Ważne jest, aby woda była ciepła, a nie gorąca, co zabije żywe organizmy drożdże. Delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny. Preferowana jest oliwa z oliwek, ale odpowiednia jest również zwykła roślina roślinna. Zagnieść ciasto rękami. Powinien stać się jednolity i gładki, nie lepki, ale nadal miękki. Umieść ciasto na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając miskę ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj sos. Jak zrobić sos? Rozgrzej olej roślinny na patelni do smażenia, smaż na nim drobno posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, wodę, pikantne zioła do cebuli. Mieszaj, zagotuj sos i gotuj przez 3-4 minuty. Odłóż na bok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno podwoić się w czasie proofingu. Lekko go zmiel, lekko posypując mąką. Następnie rozprowadź możliwie najcieńszą warstwę na patelni natłuszczonej olejem roślinnym lub na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż SOS równomiernie na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż wierzchołki różyczek brokułów gotowanych we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż połówki czarnych oliwek na wierzchu i posyp tartym serem. Możesz posypać trochę więcej pikantnymi ziołami (bardzo pożądane jest użycie przynajmniej oregano). Włóż do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez około 10-15 minut. Natychmiast podawaj gorącą pizzę do stołu. Smacznego!

nie ograniczaj się do brokułów i oliwek, możesz użyć plasterków pomidorów bez skórki, pikli, plasterków słodkiej papryki. 

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy