skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wegetariańską pizzę? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj drobną sól, cukier, szczyptę pikantnych ziół. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 2:
Dodaj suche drożdże (im drobniejsze granulki, tym lepiej).
Krok 3:
Wymieszaj suche potrawy, a następnie wlej ciepłą wodę. Ważne jest, aby woda była ciepła, a nie gorąca, co zabije żywe organizmy drożdże. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Wlej olej roślinny. Preferowana jest oliwa z oliwek, ale odpowiednia jest również zwykła roślina roślinna. Zagnieść ciasto rękami. Powinien stać się jednolity i gładki, nie lepki, ale nadal miękki. Umieść ciasto na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając miskę ręcznikiem.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj sos. Jak zrobić sos? Rozgrzej olej roślinny na patelni do smażenia, smaż na nim drobno posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, wodę, pikantne zioła do cebuli. Mieszaj, zagotuj sos i gotuj przez 3-4 minuty. Odłóż na bok.
Krok 7:
Ciasto powinno podwoić się w czasie proofingu. Lekko go zmiel, lekko posypując mąką. Następnie rozprowadź możliwie najcieńszą warstwę na patelni natłuszczonej olejem roślinnym lub na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Rozłóż SOS równomiernie na wierzchu.
Krok 9:
Ułóż wierzchołki różyczek brokułów gotowanych we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty.
Krok 10:
Ułóż połówki czarnych oliwek na wierzchu i posyp tartym serem. Możesz posypać trochę więcej pikantnymi ziołami (bardzo pożądane jest użycie przynajmniej oregano). Włóż do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez około 10-15 minut. Natychmiast podawaj gorącą pizzę do stołu. Smacznego!
nie ograniczaj się do brokułów i oliwek, możesz użyć plasterków pomidorów bez skórki, pikli, plasterków słodkiej papryki.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g