skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić babeczki marchewkowe, potrzebujesz: jajka, cukru, oleju roślinnego, marchwi, soli, cynamonu, proszku do pieczenia, mąki, siemienia lnianego.
Krok 2:
Obierz marchewki, umyj, posiekaj na drobnej tarce. Potrzebujemy 130 gramów startej marchewki.
Krok 3:
W osobnym pojemniku wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon i przesiej.
Krok 4:
Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj startą marchewkę, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej nasiona lnu, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj suche składniki, szybko wymieszaj.
Krok 9:
Ciasto powinno być gęste, ale z umiarem. Powinien zsunąć się z łyżki.
Krok 10:
Foremki do babeczek wypełniamy ciastem na 2/3 ich wysokości.
Krok 11:
Pieczemy babeczki marchewkowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli są suche, babeczki są gotowe. Wypieki schładzamy, w razie potrzeby posypujemy cukrem pudrem i podajemy z herbatą, kawą, mlekiem. Smacznego!
często małe "niechochuchy" odmawiają jedzenia warzyw. Dzięki temu przepisowi możliwe jest karmienie dzieci ciastami z marchewką. Z własnego doświadczenia wynika, że dzieci nie zdają sobie sprawy, że w babeczkach są marchewki.
wiadomo, że w marchwi poddanej obróbce cieplnej witamina C ulega rozkładowi. Ale to nie znaczy, że roślina okopowa nie przynosi później żadnych korzyści. Najbardziej przydatne właściwości marchwi są zachowane podczas smażenia i pieczenia w piekarniku. Witamina A zawarta w marchwi jest wchłaniana przez organizm w obecności tłuszczów. Babeczki zawierają olej roślinny, co oznacza, że pieczenie marchwi zachowuje korzystne właściwości.
jeśli nie ma nasion lnu, możesz je zastąpić sezamem.
babeczki są miękkie, porowate w środku i bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g