babeczki marchewkowe z cynamonem

zdrowe i aromatyczne wypieki z marchewką. Być może ktoś pomarszczy nos na widok przepisu na babeczki marchewkowe. I na próżno. Marchew to bardzo zdrowe warzywo. Jego soczystość i jasność sprawiają, że pieczenie jest smaczne i piękne. Przepis wykorzystuje proste i niedrogie składniki, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Marchewki w babeczkach, co zaskakujące, wcale nie są wyczuwalne. Babeczki marchewkowe nie zawierają tłuszczów zwierzęcych. Ten przepis jest dla tych, którzy lubią pyszne i zdrowe wypieki
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 61 % 34 g
302 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić babeczki marchewkowe, potrzebujesz: jajka, cukru, oleju roślinnego, marchwi, soli, cynamonu, proszku do pieczenia, mąki, siemienia lnianego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, umyj, posiekaj na drobnej tarce. Potrzebujemy 130 gramów startej marchewki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon i przesiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą marchewkę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej nasiona lnu, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suche składniki, szybko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być gęste, ale z umiarem. Powinien zsunąć się z łyżki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Foremki do babeczek wypełniamy ciastem na 2/3 ich wysokości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy babeczki marchewkowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli są suche, babeczki są gotowe. Wypieki schładzamy, w razie potrzeby posypujemy cukrem pudrem i podajemy z herbatą, kawą, mlekiem. Smacznego!

często małe "niechochuchy" odmawiają jedzenia warzyw. Dzięki temu przepisowi możliwe jest karmienie dzieci ciastami z marchewką. Z własnego doświadczenia wynika, że dzieci nie zdają sobie sprawy, że w babeczkach są marchewki.
wiadomo, że w marchwi poddanej obróbce cieplnej witamina C ulega rozkładowi. Ale to nie znaczy, że roślina okopowa nie przynosi później żadnych korzyści. Najbardziej przydatne właściwości marchwi są zachowane podczas smażenia i pieczenia w piekarniku. Witamina A zawarta w marchwi jest wchłaniana przez organizm w obecności tłuszczów. Babeczki zawierają olej roślinny, co oznacza, że pieczenie marchwi zachowuje korzystne właściwości.
jeśli nie ma nasion lnu, możesz je zastąpić sezamem.
babeczki są miękkie, porowate w środku i bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy