skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto Ptasie mleko na żelatynie? Najpierw zrób biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Ubijaj ze średnią prędkością miksera. Następnie w masie tworzą się pęcherzyki powietrza o tej samej wielkości i nie odpadnie podczas pieczenia. Jeśli ubijasz z dużą prędkością, duże bąbelki szybko pękną, a biszkopt odpadnie.
Krok 3:
Wsyp proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Przesiej mąkę do masy jajecznej.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj mąkę i jajka za pomocą silikonowej szpatułki. W ten sposób zaoszczędzisz w cieście maksymalną liczbę pęcherzyków powietrza powstałych podczas ubijania, a biszkopt w końcu dobrze się podniesie. Dodaj olej roślinny i wrzącą wodę do ciasta. Wymieszać.
Krok 5:
Przygotuj naczynie do pieczenia herbatników. Możesz użyć dowolnego, który masz. Jeśli jest duży-ciasto okaże się niskie, jeśli małe-wysokie. Mam pierścień do pieczenia o średnicy 20 cm, Dno zrobiłem z folii. Posmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego. Nie smaruj ścian - wtedy biszkopt nie spadnie podczas pieczenia.
Krok 6:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25-30 minut. Powinien się zarumienić. określ gotowość za pomocą wykałaczki. Jeśli włożysz go i wyjmiesz ze środka biszkoptu i wyjdzie suchy - jest gotowy. Ostudzić biszkopt, a dopiero potem wyjąć z formy.
Krok 7:
Następnie przygotuj kremowy suflet. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij olej z lodówki wcześniej - powinien stać się absolutnie miękki.
Krok 8:
Najpierw namocz żelatynę w zimnej, czystej wodzie. Powinien stać przez około 20 minut i puchnąć.
Krok 9:
Podziel jajka na żółtka i białka. zrób to ostrożnie, po jednym jajku na raz. Nawet kawałek żółtka nie powinien dostać się do białek-nie zostaną pobite.
Krok 10:
Dodaj 100 gramów cukru do żółtek. Ubij je na puszystą, jasną masę.
Krok 11:
Dodaj do nich mleko i mąkę, ponownie ubij.
Krok 12:
Przenieś masę do patelni z grubym dnem. Umieść go na małym ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, doprowadzić mieszaninę do zgęstnienia. Uważaj, aby nie rozgotować masy, jajka mogą zamienić się w omlet. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć, natychmiast zdejmij ją z ognia. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności-gotuj wszystko w łaźni wodnej. Ale myślę, że bez niej odniesiesz sukces, nie zapomnij tylko cały czas mieszać jaj. Ostudzić powstałą bazę.
Krok 13:
Ubij zmiękczone masło, aż będzie puszyste i nie przestając ubijać, zacznij dodawać do niego bazę kremu. Dodaj łyżkę stołową, ubijając po każdej. Wtedy krem okaże się delikatny i jednorodny. W ten sposób dodaj całą bazę.
Krok 14:
W białkach dodaj pozostały cukier - 100 gramów-i ubij je na mocne szczyty. Konieczne jest ubijanie przez długi czas, aby mikser pozostawił wyraźny ślad na białkach. Po ubijaniu ten ślad w postaci szczytów nie powinien spaść.
Krok 15:
Żelatyna w międzyczasie wchłonęła całą wodę. Umieść z nim kadzi na małym ogniu. Mieszając, doprowadź żelatynę do stanu płynnego, ale w żadnym wypadku jej nie gotuj. Po ugotowaniu straci właściwości żelujące.
Krok 16:
Lekko ostudź żelatynę i wlej ją do ubitych białek. Ubij je ponownie, osiągając mocne szczyty.
Krok 17:
Kontynuuj ubijanie białek, dodając do nich krem z żółtek i masła. I dodaj go ponownie partiami, dobrze mieszając po każdej z nich. Powinieneś uzyskać dość płynną jednorodną masę.
Krok 18:
Pokrój biszkopt na dwie części. Jeśli upiekłeś go w szerokiej formie, zostaw go w jednej warstwie.
Krok 19:
Lepiej złożyć to ciasto w dzielonej formie. Połóż biszkopt na dnie - cały lub pół. Lepiej, jeśli jest nieco mniejszy niż średnica formy - wtedy ciasto będzie piękne z boku - całkowicie z sufletu.
Krok 20:
Na wierzch polej biszkopt kremem. Bardzo mało - jedną piątą - zostaw na wierzchnią warstwę. Jeśli twoje ciasto nie jest wysokie, wlej cały krem na raz.
Krok 21:
Połóż drugą połowę biszkoptu na śmietanie. Na wierzch wlej pozostałą śmietanę.
Krok 22:
Spłaszcz łyżką i włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 23:
Przygotuj lukier. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź ciemną czekoladę - będzie smaczniejsza ze względu na cierpkość.
Krok 24:
Rozpuść czekoladę w dowolny sposób. Topiłam w kuchence mikrofalowej. Powinien stać się płynny.
Krok 25:
Dodaj do niego masło, wymieszaj.
Krok 26:
Wlej gorące mleko. Wymieszać. Lukier jest gotowy. Powinien stać się gładki i jednolity.
Krok 27:
Wlej lukier na zastygłe ciasto, spłaszcz łyżką. Nie będzie idealnie gładka, ale ma swój urok - okazuje się piękny wzór na górze. Włóż ciasto do lodówki, aż lukier stwardnieje. Uwolnij gotowe ciasto z formy, przesuwając ostrym nożem między ścianą a bokiem ciasta.
próbowałem upiec mleko drobiowe według pięciu różnych przepisów i z pewnością mówię, że ciasto według tego przepisu okazało się najsmaczniejsze. Suflet jest doskonale zamrożony, cukier z umiarem, biszkopt jest miękki. Naprawdę podobał mi się lukier-jak na Popsicle w czasach radzieckich. To ulubione ciasto naszej rodziny.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g