ciasto Ptasie mleko w domu z żelatyną

najbardziej udany przepis na słynny suflet! Każda gospodyni domowa poradzi sobie z przygotowaniem ciasta Ptasie mleko z żelatyną, cały proces jest łatwy i zrozumiały. Jego koszt nie jest wysoki, jest przygotowywany ze zwykłych produktów. Nadzienie jest bardzo delikatne, o przyjemnym kremowym smaku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 54 % 29 g
311 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto Ptasie mleko na żelatynie? Najpierw zrób biszkopt. Przygotuj dla niego jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Ubijaj ze średnią prędkością miksera. Następnie w masie tworzą się pęcherzyki powietrza o tej samej wielkości i nie odpadnie podczas pieczenia. Jeśli ubijasz z dużą prędkością, duże bąbelki szybko pękną, a biszkopt odpadnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Przesiej mąkę do masy jajecznej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj mąkę i jajka za pomocą silikonowej szpatułki. W ten sposób zaoszczędzisz w cieście maksymalną liczbę pęcherzyków powietrza powstałych podczas ubijania, a biszkopt w końcu dobrze się podniesie. Dodaj olej roślinny i wrzącą wodę do ciasta. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj naczynie do pieczenia herbatników. Możesz użyć dowolnego, który masz. Jeśli jest duży-ciasto okaże się niskie, jeśli małe-wysokie. Mam pierścień do pieczenia o średnicy 20 cm, Dno zrobiłem z folii. Posmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego. Nie smaruj ścian - wtedy biszkopt nie spadnie podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25-30 minut. Powinien się zarumienić. określ gotowość za pomocą wykałaczki. Jeśli włożysz go i wyjmiesz ze środka biszkoptu i wyjdzie suchy - jest gotowy. Ostudzić biszkopt, a dopiero potem wyjąć z formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przygotuj kremowy suflet. Przygotuj dla niego jedzenie. Wyjmij olej z lodówki wcześniej - powinien stać się absolutnie miękki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw namocz żelatynę w zimnej, czystej wodzie. Powinien stać przez około 20 minut i puchnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel jajka na żółtka i białka. zrób to ostrożnie, po jednym jajku na raz. Nawet kawałek żółtka nie powinien dostać się do białek-nie zostaną pobite.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj 100 gramów cukru do żółtek. Ubij je na puszystą, jasną masę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj do nich mleko i mąkę, ponownie ubij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś masę do patelni z grubym dnem. Umieść go na małym ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, doprowadzić mieszaninę do zgęstnienia. Uważaj, aby nie rozgotować masy, jajka mogą zamienić się w omlet. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć, natychmiast zdejmij ją z ognia. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności-gotuj wszystko w łaźni wodnej. Ale myślę, że bez niej odniesiesz sukces, nie zapomnij tylko cały czas mieszać jaj. Ostudzić powstałą bazę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij zmiękczone masło, aż będzie puszyste i nie przestając ubijać, zacznij dodawać do niego bazę kremu. Dodaj łyżkę stołową, ubijając po każdej. Wtedy krem okaże się delikatny i jednorodny. W ten sposób dodaj całą bazę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W białkach dodaj pozostały cukier - 100 gramów-i ubij je na mocne szczyty. Konieczne jest ubijanie przez długi czas, aby mikser pozostawił wyraźny ślad na białkach. Po ubijaniu ten ślad w postaci szczytów nie powinien spaść.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Żelatyna w międzyczasie wchłonęła całą wodę. Umieść z nim kadzi na małym ogniu. Mieszając, doprowadź żelatynę do stanu płynnego, ale w żadnym wypadku jej nie gotuj. Po ugotowaniu straci właściwości żelujące.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Lekko ostudź żelatynę i wlej ją do ubitych białek. Ubij je ponownie, osiągając mocne szczyty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kontynuuj ubijanie białek, dodając do nich krem z żółtek i masła. I dodaj go ponownie partiami, dobrze mieszając po każdej z nich. Powinieneś uzyskać dość płynną jednorodną masę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój biszkopt na dwie części. Jeśli upiekłeś go w szerokiej formie, zostaw go w jednej warstwie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lepiej złożyć to ciasto w dzielonej formie. Połóż biszkopt na dnie - cały lub pół. Lepiej, jeśli jest nieco mniejszy niż średnica formy - wtedy ciasto będzie piękne z boku - całkowicie z sufletu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na wierzch polej biszkopt kremem. Bardzo mało - jedną piątą - zostaw na wierzchnią warstwę. Jeśli twoje ciasto nie jest wysokie, wlej cały krem na raz.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż drugą połowę biszkoptu na śmietanie. Na wierzch wlej pozostałą śmietanę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Spłaszcz łyżką i włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przygotuj lukier. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź ciemną czekoladę - będzie smaczniejsza ze względu na cierpkość.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozpuść czekoladę w dowolny sposób. Topiłam w kuchence mikrofalowej. Powinien stać się płynny.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj do niego masło, wymieszaj.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wlej gorące mleko. Wymieszać. Lukier jest gotowy. Powinien stać się gładki i jednolity.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wlej lukier na zastygłe ciasto, spłaszcz łyżką. Nie będzie idealnie gładka, ale ma swój urok - okazuje się piękny wzór na górze. Włóż ciasto do lodówki, aż lukier stwardnieje. Uwolnij gotowe ciasto z formy, przesuwając ostrym nożem między ścianą a bokiem ciasta.

próbowałem upiec mleko drobiowe według pięciu różnych przepisów i z pewnością mówię, że ciasto według tego przepisu okazało się najsmaczniejsze. Suflet jest doskonale zamrożony, cukier z umiarem, biszkopt jest miękki. Naprawdę podobał mi się lukier-jak na Popsicle w czasach radzieckich. To ulubione ciasto naszej rodziny.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy