julienne Classic z sosem beszamelowym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej olej na rozgrzaną patelnię i usmaż na niej cebulę, aż będzie złota. Następnie układamy pokrojone pieczarki i smażymy je razem z cebulą. Sól do smaku i dopraw pieprzem.
2. Włóż kawałek masła do rondla, rozpuść go, a następnie wlej mąkę. Szybko wymieszaj szpatułką, aby uniknąć grudek. Po wymieszaniu składników wlej mleko. Gotuj mieszając, aż zgęstnieje, dodaj sól i zmieloną gałkę muszkatołową.
3. W kokotnitsy przenosimy smażone pieczarki i zalewamy je sosem. Posyp tartym serem śmietankowym i włóż do gorącego piekarnika, gotuj przez około kwadrans, aż na powierzchni naczynia powstanie rumiana skorupa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g