Klasyczne pączki kefirowe

masz wolną chwilę? Zachwyć rodzinę pysznymi pączkami! Moje dzieci po prostu uwielbiają pączki! Bardzo smaczne z mlekiem, z herbatą, z kawą, z gorącą czekoladą) bez względu na to, ile gotuję pączków-zawsze jest ich mało! Dzielę się przepisem, spróbuj ugotować i Ty, zachwyć swoją rodzinę!
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 56 % 45 g
węglowodany 38 % 31 g
533 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Wlej kefir do miski, podgrzej do ciepłego stanu (używam kuchenki mikrofalowej). Drożdże układamy w ciepłym kefirze, wlewamy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut lub do momentu pojawienia się piankowej czapki.

2. Przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, dodaj sól i masło (masło powinno być zmiękczone), a także wlej piankową masę kefirową. Zagnieść miękkie ciasto. Pozostaw ciasto na półtorej godziny, przykrywając je folią spożywczą.

3. Gdy ciasto zwiększy objętość, ugniatamy je rękami, posypujemy powierzchnię roboczą mąką, rozwałkujemy ciasto na warstwę (grubość około 0,5 cm) i wycinamy pączki specjalnym kształtem lub zwykłą szklanką. Środek można wyciąć korkiem spod butelki.

4. Wlej olej roślinny do rondla, Wyślij do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, ostrożnie zanurz w nim pączki (nie wkładaj dużo na raz, pączki nie powinny mieć ciasta, ponieważ zwiększają się podczas smażenia). Smażyć pączki przez około 1 minutę z każdej strony.

5. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju, następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g

Podobne przepisy