skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, podgrzej do ciepłego stanu (używam kuchenki mikrofalowej). Drożdże układamy w ciepłym kefirze, wlewamy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut lub do momentu pojawienia się piankowej czapki.
2. Przesiej mąkę do miski, rozbij jajko, dodaj sól i masło (masło powinno być zmiękczone), a także wlej piankową masę kefirową. Zagnieść miękkie ciasto. Pozostaw ciasto na półtorej godziny, przykrywając je folią spożywczą.
3. Gdy ciasto zwiększy objętość, ugniatamy je rękami, posypujemy powierzchnię roboczą mąką, rozwałkujemy ciasto na warstwę (grubość około 0,5 cm) i wycinamy pączki specjalnym kształtem lub zwykłą szklanką. Środek można wyciąć korkiem spod butelki.
4. Wlej olej roślinny do rondla, Wyślij do ognia. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, ostrożnie zanurz w nim pączki (nie wkładaj dużo na raz, pączki nie powinny mieć ciasta, ponieważ zwiększają się podczas smażenia). Smażyć pączki przez około 1 minutę z każdej strony.
5. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju, następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g