Julienne z pieczarek Classic

wspaniała gorąca przekąska o bogatym smaku grzybowym! Mało kto oprze się grzybowemu julienowi. Pieczarki, stopiony ser, śmietana-zawsze jest bardzo smaczna. Danie jest bardzo satysfakcjonujące i wysokokaloryczne, więc nawet niewielka porcja może zaspokoić głód. Sałatka ze świeżych warzyw może uzupełnić danie
nasstinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 19-15 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 15 % 4 g
185 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki kroimy, im mniejsze tym lepsze

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop połowę masła i smaż na nim pieczarki przez około 10 minut, aż płyn wyparuje

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie posiekaj cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki pieprzowe

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trochę Solim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażone grzyby wyjmujemy z patelni

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Roztop pozostałe masło i podsmaż cebulę do miękkości

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę, wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż grzyby na patelnię i dobrze wymieszaj

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wbijamy jajko do śmietany

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mieszamy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż grzyby na dnie foremek lub kokotnitsy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać mieszaninę jajek i śmietany, posypać startym serem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W razie potrzeby udekoruj plasterkami grzybów

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wysyłamy do piekarnika w temperaturze 180-200 stopni przez 15 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj natychmiast na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy