Mazurek z orzechami i rodzynkami

najlepsza uczta na herbatę jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. Ciasto & quot; Mazurek & quot; z orzechami i rodzynkami ma wiele zalet. Ma doskonały smak, niesamowity aromat, a dzięki orzechom i suszonym owocom w kompozycji jest również bardzo przydatny. Dodatkowo takie ciasto jest łatwe do zrobienia!
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 73 % 52 g
340 kcal
IG: 18 / 18 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ciasto w przygotowaniu nie jest skomplikowane, ale smakuje tak pysznie, że odważnie nadaje się nie tylko na wieczorną herbatę z rodziną, ale także do serwowania gościom. Możesz upiec ciasto na śniadanie - zawarte w nim suszone owoce i orzechy dodadzą energii na cały dzień.

przede wszystkim umyj orzechy włoskie, a następnie wysusz nadmiar wilgoci i wysusz je trochę na suchej patelni. Pokrój orzechy na małe kawałki lub posiekaj blenderem (ale niezbyt drobno).

suszone owoce są również myte, suszone i krojone na kawałki.

teraz możesz gotować bezpośrednio ciasto. Ale wcześniej włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie kontynuujemy...

rozbij jajka kurze do miski o odpowiedniej wielkości, wcześniej umyte i wytarte ręcznikiem. Wlej określoną ilość granulowanego cukru. Dokładnie pocieramy jajka cukrem łyżką stołową. Następnie rozprowadzamy do nich posiekane orzechy i suszone owoce. Wszystko dobrze wymieszaj.

przesiej mąkę pszenną wraz z sodą, która w tej wersji ciasta nie wymaga gaszenia. Dodaj suchą mieszankę do innych składników i ponownie dobrze wymieszaj.

naczynie do pieczenia, ale wystarczy, posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego. Po rozprowadzeniu powstałego ciasta równomiernie rozprowadź ciasto na formie łyżką. Wkładamy formę z przyszłym ciastem do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie przez pół godziny.

gdy ten czas minie, wyjmujemy formę z piekarnika, pozwalamy ciastu ostygnąć lekko w formie-5 minut, a następnie wyjmujemy ją na ruszt.

gotowe ciasto podajemy do herbaty lub Kawy na ciepło lub całkowicie schłodzone. Jest pyszny i tak i tak. Jeśli chcesz, możesz posypać go cukrem pudrem, a nawet zrobić lukier, na przykład stopić białą lub ciemną czekoladę. Ciasto jest przechowywane bez utraty właściwości przez kilka dni.

pyszne i słodkie wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy