ciastka kruche z powidłami

kruche, bardzo delikatne, o kremowym smaku! Przygotowanie Kurabye, kruche ciasteczka z dżemem, nie będzie trudne i nie zajmie dużo czasu. Najważniejsze jest, aby mieć pod ręką torbę cukierniczą z kręconymi dyszami. Aby ciasteczka były jak najbardziej podobne do tego, pochodzą z dzieciństwa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 64 % 49 g
396 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasteczka Kurabye z dżemem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Nie radzę zastępować masła margaryną, ponieważ na maśle ciasteczka są kruche.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby masło szybciej zmiękło, pokrój je na kawałki. Aby przygotować ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Połącz miękkie masło i cukier puder w misce. Wymieszaj, aby proszek zaczął się rozpuszczać. Wskazane jest użycie miksera do ubijania masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj białka do miski. Wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito. To nasyci ją tlenem, a ciasto będzie delikatniejsze. Gotowe produkty będą bardziej kruche. Stopniowo wlewaj mąkę do miski i zagniataj ciasto. Mikser nie jest tutaj potrzebny. Możesz zrobić drewnianą szpatułkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąki może zająć trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Jak tylko ciasto zbierze się w grudkę-nie dodawaj więcej mąki. Nadal jest ugniatanie, wtedy ciasto będzie coraz bardziej prosić o mąkę, w końcu stanie się gęste, a gotowe produkty będą twardsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest bardzo miękkie. Umieść go w silikonowej torbie z dużą dyszą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i wyciśnij na całej powierzchni ciasteczka. W środku zrób małe wgłębienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do każdego ciasteczka włóż trochę grubego dżemu. Dżem może mieć dowolny smak, najważniejsze jest tutaj jego gęstość. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 do 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasteczka będą miały piękny złoty kolor. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast wyjmij z blachy do pieczenia, aby się nie przypalił. Ostudź ciasteczka i poczęstuj się. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy