skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasteczka Kurabye z dżemem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Nie radzę zastępować masła margaryną, ponieważ na maśle ciasteczka są kruche.
Krok 2:
Aby masło szybciej zmiękło, pokrój je na kawałki. Aby przygotować ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Połącz miękkie masło i cukier puder w misce. Wymieszaj, aby proszek zaczął się rozpuszczać. Wskazane jest użycie miksera do ubijania masła.
Krok 3:
Następnie dodaj białka do miski. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez sito. To nasyci ją tlenem, a ciasto będzie delikatniejsze. Gotowe produkty będą bardziej kruche. Stopniowo wlewaj mąkę do miski i zagniataj ciasto. Mikser nie jest tutaj potrzebny. Możesz zrobić drewnianą szpatułkę.
Krok 5:
Mąki może zająć trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Jak tylko ciasto zbierze się w grudkę-nie dodawaj więcej mąki. Nadal jest ugniatanie, wtedy ciasto będzie coraz bardziej prosić o mąkę, w końcu stanie się gęste, a gotowe produkty będą twardsze.
Krok 6:
Ciasto jest bardzo miękkie. Umieść go w silikonowej torbie z dużą dyszą.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i wyciśnij na całej powierzchni ciasteczka. W środku zrób małe wgłębienia.
Krok 8:
Do każdego ciasteczka włóż trochę grubego dżemu. Dżem może mieć dowolny smak, najważniejsze jest tutaj jego gęstość. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 do 30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 9:
Gotowe ciasteczka będą miały piękny złoty kolor. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast wyjmij z blachy do pieczenia, aby się nie przypalił. Ostudź ciasteczka i poczęstuj się. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g