skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło mikserem, stopniowo dodając cukier i wanilinę. Następnie dodaj jajka, kontynuując ubijanie.
Krok 3:
Następne w cieście są mąka i soda gaszona octem stołowym lub kwasem cytrynowym (który jest wstępnie rozpuszczony w wodzie).
Krok 4:
Ciasto jest dość grube, nie rozprzestrzenia się.
Krok 5:
Nasmaruj przygotowaną formę olejem i rozłóż powstałe ciasto, wyrównując je łyżką. Użyłem formy o średnicy 24 cm.
Krok 6:
Następnym krokiem jest rozprowadzenie jagód wiśni z dżemu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem, wykałaczką lub końcówką suchego noża.
Krok 7:
Podczas pieczenia ciasto wyrośnie, a jagody zostaną rozłożone w dół i na środku ciasta. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy. Ciasto z dżemem wiśniowym jest gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g