skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zawsze, produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjąć z lodówki w 30 minut. W cieście użyłam śmietany 20 %, Nie bierz grubszej, a mniej % jest możliwe, aby ciasto nie stało się bardzo gęste.
Krok 2:

Gotowanie biszkoptu na kwaśnej śmietanie. Rozbij 2 jajka do miski, dodaj cukier prosty i waniliowy, dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 3:

Dodaj mleko skondensowane i śmietanę, za każdym razem mieszając.
Krok 4:

Dodaj sól i proszek do pieczenia do mąki, przesiewaj, wkładaj Części do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:

Gotowe ciasto powinno być nieco grubsze niż na cieście.
Krok 6:

Ciasto podzielić na dwie równe części, przesiać w jednej i wprowadzić 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią wysokiej jakości kakao. Tutaj możesz preferować, zrobiłem trochę więcej ciemnego ciasta.
Krok 7:

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, jeśli nie masz pewności co do jej jakości, lepiej posmarować masłem lub olejem roślinnym. Naprzemiennie lub jednocześnie, zaczynając od środka, wlej ciasto o różnych kolorach. Środek można pozostawić płasko lub zrobić falę. Lekko potrząśnij blachą do pieczenia, aby uzyskać bardziej równomierne rozprowadzenie ciasta.
Krok 8:

Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180&039; około 20 - 25 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką, wyszła sucha-gotowa . Czasy mogą się różnić, piekarniki są różne. Usuń gotowe ciasto bezpośrednio na papierze z blachy do pieczenia na ruszcie, przykryj cienkim ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia i odstawienia.
Krok 9:

Gotowanie śmietany. Do kremu weź śmietanę od 20%. Wziąłem sklep, wcześniej wysiałem go na noc, aby serum uciekło. Jeśli śmietana jest rolnicza lub od 30%, ten krok można pominąć. Dodaj cukier prosty i waniliowy do śmietany, dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.
Krok 10:

Odstaw trochę na stół, aby cukier się rozpuścił, a następnie przykryj i włóż do lodówki. Cukier najpierw sprawi, że śmietana będzie lżejsza, ale na zimno krem zgęstnieje. Nie ma potrzeby ubijania śmietany, uzyskana konsystencja będzie w sam raz, aby dobrze namoczyć ciasto.
Krok 11:

Przygotuj nadzienie. Posiekaj orzechy niezbyt drobno, pokroiłem nożem. Jeśli owoce są w puszkach, wrzuć do durszlaka, aby syrop uciekł, a następnie pokrój brzoskwinię na 6 kawałków. Usuń nasiona z wiśni lub wiśni i pozostaw je w całości. Jeśli owoce są świeże, umyj je i przygotuj w ten sam sposób.
Krok 12:

Składanie ciasta. Wytnij okrąg D 20 - 24 cm z ciasta, będzie to podstawa ciasta, górną skórkę można odciąć. Resztę biszkoptu połam na dowolne kawałki o różnych rozmiarach. Podstawę ciasta dobrze namoczyć syropem, ponieważ biszkopt jest suchy. Do impregnacji użyłem gotowego syropu z brzoskwiń w puszkach.
Krok 13:

Nasmaruj nasączoną bazę śmietaną.
Krok 14:

Na śmietanie posyp orzechy i rozłóż na przemian owoce. Drugą warstwą ułóż większe kawałki biszkoptu, najpierw zanurz je w śmietanie. Ciemny biszkopt na przemian z jasnym, więc ciasto w przekroju będzie ciekawsze, a smak bardziej harmonijny.
Krok 15:

Podobnie układaj kolejne warstwy, zwężając górę zjeżdżalnią. Kopułę można uformować równo lub w postaci "Ruin". Nasmaruj gotowy przedmiot na wierzchu kremem, przykryj i wstaw do lodówki na 2 lub więcej godzin, możesz na noc.
Krok 16:

Przygotuj polewę czekoladową tuż przed powlekaniem. W łaźni parowej rozpuść połamaną czekoladę i masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Wziąłem ciemną czekoladę, lukier był błyszczący. Możesz stopić jedną czekoladę bez masła, z niewielkim dodatkiem śmietany lub zrobić lukier na kakao, nie ma zasadniczej różnicy, tutaj jest kwestia gustu.
Krok 17:

Lukier trochę ostygnie i natychmiast pokryje ciasto. Możesz nakładać krople i plamy z łyżki lub z torby cukierniczej, tutaj możesz narysować cienkie nici i dowolny wzór. Wyjmij ciasto z lodówki co najmniej 15 minut przed przykryciem, aby trochę się rozgrzało. Możesz podać natychmiast, gdy tylko glazura się zestali. Na wierzch lukru natarłam białą czekoladę imitującą śnieg, ozdobiłam & quot; gwiazdkami & quot; z roztopionej czekolady.
ciasto biszkoptowe na bazie śmietany jest zwykle używane do ciasta, ponieważ jest miękkie i porowate oraz łatwo wchłania krem.
nadzienie można zmienić za pomocą świeżych lub konserwowanych owoców, różnych orzechów.
Krem do ciasta można przygotować dość płynny, dla lepszej impregnacji. Połączenie biszkoptu z kwaśną śmietaną sprawia, że ciasto jest bardzo delikatne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g










