Ciasto Kręcone Pinczer

biszkopt z kwaśną śmietaną i owocami. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa "szczypta", co oznacza "szczypta". W różnych odmianach to ciasto nazywa się "kędzierzawym pinczerem" lub "Pancho", "Don Pancho", "Sancho Pancho".
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 24 lutego-1 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 61 % 28 g
246 kcal
IG: 14 / 3 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zawsze, produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjąć z lodówki w 30 minut. W cieście użyłam śmietany 20 %, Nie bierz grubszej, a mniej % jest możliwe, aby ciasto nie stało się bardzo gęste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie biszkoptu na kwaśnej śmietanie. Rozbij 2 jajka do miski, dodaj cukier prosty i waniliowy, dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko skondensowane i śmietanę, za każdym razem mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i proszek do pieczenia do mąki, przesiewaj, wkładaj Części do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno być nieco grubsze niż na cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto podzielić na dwie równe części, przesiać w jednej i wprowadzić 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią wysokiej jakości kakao. Tutaj możesz preferować, zrobiłem trochę więcej ciemnego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, jeśli nie masz pewności co do jej jakości, lepiej posmarować masłem lub olejem roślinnym. Naprzemiennie lub jednocześnie, zaczynając od środka, wlej ciasto o różnych kolorach. Środek można pozostawić płasko lub zrobić falę. Lekko potrząśnij blachą do pieczenia, aby uzyskać bardziej równomierne rozprowadzenie ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze t 180&039; około 20 - 25 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką, wyszła sucha-gotowa . Czasy mogą się różnić, piekarniki są różne. Usuń gotowe ciasto bezpośrednio na papierze z blachy do pieczenia na ruszcie, przykryj cienkim ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia i odstawienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie śmietany. Do kremu weź śmietanę od 20%. Wziąłem sklep, wcześniej wysiałem go na noc, aby serum uciekło. Jeśli śmietana jest rolnicza lub od 30%, ten krok można pominąć. Dodaj cukier prosty i waniliowy do śmietany, dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odstaw trochę na stół, aby cukier się rozpuścił, a następnie przykryj i włóż do lodówki. Cukier najpierw sprawi, że śmietana będzie lżejsza, ale na zimno krem zgęstnieje. Nie ma potrzeby ubijania śmietany, uzyskana konsystencja będzie w sam raz, aby dobrze namoczyć ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj nadzienie. Posiekaj orzechy niezbyt drobno, pokroiłem nożem. Jeśli owoce są w puszkach, wrzuć do durszlaka, aby syrop uciekł, a następnie pokrój brzoskwinię na 6 kawałków. Usuń nasiona z wiśni lub wiśni i pozostaw je w całości. Jeśli owoce są świeże, umyj je i przygotuj w ten sam sposób.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Składanie ciasta. Wytnij okrąg D 20 - 24 cm z ciasta, będzie to podstawa ciasta, górną skórkę można odciąć. Resztę biszkoptu połam na dowolne kawałki o różnych rozmiarach. Podstawę ciasta dobrze namoczyć syropem, ponieważ biszkopt jest suchy. Do impregnacji użyłem gotowego syropu z brzoskwiń w puszkach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj nasączoną bazę śmietaną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na śmietanie posyp orzechy i rozłóż na przemian owoce. Drugą warstwą ułóż większe kawałki biszkoptu, najpierw zanurz je w śmietanie. Ciemny biszkopt na przemian z jasnym, więc ciasto w przekroju będzie ciekawsze, a smak bardziej harmonijny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podobnie układaj kolejne warstwy, zwężając górę zjeżdżalnią. Kopułę można uformować równo lub w postaci "Ruin". Nasmaruj gotowy przedmiot na wierzchu kremem, przykryj i wstaw do lodówki na 2 lub więcej godzin, możesz na noc.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj polewę czekoladową tuż przed powlekaniem. W łaźni parowej rozpuść połamaną czekoladę i masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Wziąłem ciemną czekoladę, lukier był błyszczący. Możesz stopić jedną czekoladę bez masła, z niewielkim dodatkiem śmietany lub zrobić lukier na kakao, nie ma zasadniczej różnicy, tutaj jest kwestia gustu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lukier trochę ostygnie i natychmiast pokryje ciasto. Możesz nakładać krople i plamy z łyżki lub z torby cukierniczej, tutaj możesz narysować cienkie nici i dowolny wzór. Wyjmij ciasto z lodówki co najmniej 15 minut przed przykryciem, aby trochę się rozgrzało. Możesz podać natychmiast, gdy tylko glazura się zestali. Na wierzch lukru natarłam białą czekoladę imitującą śnieg, ozdobiłam & quot; gwiazdkami & quot; z roztopionej czekolady.

ciasto biszkoptowe na bazie śmietany jest zwykle używane do ciasta, ponieważ jest miękkie i porowate oraz łatwo wchłania krem.

nadzienie można zmienić za pomocą świeżych lub konserwowanych owoców, różnych orzechów.

Krem do ciasta można przygotować dość płynny, dla lepszej impregnacji. Połączenie biszkoptu z kwaśną śmietaną sprawia, że ciasto jest bardzo delikatne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g

Podobne przepisy