skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jabłka i dynię obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzej patelnię z dodatkiem masła, rozłóż jabłka i dynię i smaż wszystko razem na średnim ogniu podczas mieszania. Dodaj cukier i wymieszaj. Dusić jabłka do miękkości. Usuń nadzienie z ognia do ostygnięcia.
Krok 2:
W jednej misce lekko ubij widelcem jajka z mlekiem. W innej misce wymieszaj miękkie masło z cukrem na kremową konsystencję. W trzeciej misce przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Teraz na przemian dodajemy mąkę i mieszankę jajeczną do masła.
Krok 4:
Musisz zacząć i zakończyć mieszanką mąki. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem i ciasto jest gotowe. Prace przygotowawcze dobiegły końca i doszliśmy do ostatniego i najprzyjemniejszego momentu-pieczenia naszego ciasta.
Krok 5:
Ciasto rozprowadzamy w gęsto natłuszczonej formie, na wierzchu równomiernie rozprowadzamy nadzienie dyniowo-jabłkowe. Dodatkowo ozdobiłem ciasto rajskimi jabłkami, możesz to zrobić dokładnie tak, jeśli podoba ci się wynik na zdjęciu.
Krok 6:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowość określamy wykałaczką, przebijając nią ciasto-jeśli na patyku nie ma śladów ciasta, oznacza to, że ciasto jest w pełni ugotowane i można je podawać, krojąc na małe porcje. Miłego picia herbaty!
uwielbiam połączenie dyni i jabłek. Często robię tę mieszankę na patelni z dodatkiem miodu i cynamonu. Po prostu uwielbiam ten deser, który rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny posmak. A potem wpadłem w oko przepis, który opisywał, jak upiec ciasto z dynią i jabłkami. A ponieważ nadal bardzo lubię słodkie wypieki, natychmiast zabrałem się do pracy, studiując cały proces od I do, aby niczego nie zepsuć. Udało mi się to za pierwszym razem, ale doświadczenie kulinarne wpłynęło na to, chociaż każda początkująca gospodyni domowa z łatwością poradzi sobie z tym przepisem. Wynik jest przed tobą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g