ciasto z dyni i jabłek

niezwykle pyszne ciasto z pewnością zdobędzie twoje serce! Słodkie wypieki na herbatę według tego przepisu są delikatne, soczyste i pachnące. Tak przyjemny w smaku i apetyczny wygląd ciasta z niezwykłym nadzieniem należy dodać do skarbonki z przepisami.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 62 % 24 g
209 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka i dynię obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzej patelnię z dodatkiem masła, rozłóż jabłka i dynię i smaż wszystko razem na średnim ogniu podczas mieszania. Dodaj cukier i wymieszaj. Dusić jabłka do miękkości. Usuń nadzienie z ognia do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W jednej misce lekko ubij widelcem jajka z mlekiem. W innej misce wymieszaj miękkie masło z cukrem na kremową konsystencję. W trzeciej misce przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz na przemian dodajemy mąkę i mieszankę jajeczną do masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Musisz zacząć i zakończyć mieszanką mąki. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem i ciasto jest gotowe. Prace przygotowawcze dobiegły końca i doszliśmy do ostatniego i najprzyjemniejszego momentu-pieczenia naszego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto rozprowadzamy w gęsto natłuszczonej formie, na wierzchu równomiernie rozprowadzamy nadzienie dyniowo-jabłkowe. Dodatkowo ozdobiłem ciasto rajskimi jabłkami, możesz to zrobić dokładnie tak, jeśli podoba ci się wynik na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowość określamy wykałaczką, przebijając nią ciasto-jeśli na patyku nie ma śladów ciasta, oznacza to, że ciasto jest w pełni ugotowane i można je podawać, krojąc na małe porcje. Miłego picia herbaty!

uwielbiam połączenie dyni i jabłek. Często robię tę mieszankę na patelni z dodatkiem miodu i cynamonu. Po prostu uwielbiam ten deser, który rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny posmak. A potem wpadłem w oko przepis, który opisywał, jak upiec ciasto z dynią i jabłkami. A ponieważ nadal bardzo lubię słodkie wypieki, natychmiast zabrałem się do pracy, studiując cały proces od I do, aby niczego nie zepsuć. Udało mi się to za pierwszym razem, ale doświadczenie kulinarne wpłynęło na to, chociaż każda początkująca gospodyni domowa z łatwością poradzi sobie z tym przepisem. Wynik jest przed tobą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy