herbatniki z siemieniem lnianym i sezamem

zdrowa przekąska w dowolnym momencie! Przygotuj i zabierz ze sobą! Ciasteczka z siemieniem lnianym i sezamem to dietetyczna uczta. Proste ciasto galletowe jest przygotowywane szybko i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, co oznacza, że ugniatając je raz, możesz gotować pyszne ciasteczka przez kilka dni z rzędu.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 51 % 34 g
379 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

takie ciasteczka to łatwy deser, który można zrobić nawet dla osób na diecie. Połączenie różnych nasion uzupełnia potrzebę pierwiastków śladowych i składników odżywczych dla organizmu.

przesiej mąkę do głębokiej miski i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier granulowany, sól,a następnie dobrze wymieszaj widelcem. W osobnym głębokim talerzu łączymy olej roślinny z wrzącą wodą. Wlać powstały płyn do mąki i zagnieść ciasto. Najpierw musisz go wymieszać widelcem, a gdy stanie się to trudne, przechodzimy do pracy fizycznej.

ugniataj, aż będzie stromy-ciasto powinno przestać przyklejać się do rąk (zajmie to 5-7 minut).

na silikonowej macie lub papierze do pieczenia rozwałkuj kawałek ciasta na cienką warstwę. Grubość powinna wynosić tylko 2-3 mm - ciasteczka nadal będą rosły podczas pieczenia. Za pomocą pędzla do gotowania smarujemy powierzchnię ubitym jajkiem, co pozwoli mu stać się złotym i błyszczącym.

w szklance łączymy obrane nasiona słonecznika, siemię lniane, sezam. Gęsto posyp powierzchnię przyszłego ciasteczka mieszanką nasion. Zwijamy go na wierzchu wałkiem do ciasta, dzięki czemu ziarna dobrze przylegają do ciasta i nie odpadają od gotowego ciasteczka.

zwykłym nożem, okrągłym nożem do pizzy lub kręconym nożem do ciastek pokrój rozwałkowane ciasto na kwadraty lub inne wybrane kawałki. Wysyłamy blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 15 minut. Gotowość określa się za pomocą" suchego szpikulca " i złotej powierzchni. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blasze do pieczenia. Natychmiast po upieczeniu będzie miękki, ale po 5-7 minutach uzyska niezbędną twardość i łatwo odejdzie od papieru bez ryzyka deformacji i posypania nasion z powierzchni.

gotowe ciasteczka mogą być przechowywane przez długi czas - nie wysychają ani nie psują się.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy