skład / składniki
metoda gotowania
takie ciasteczka to łatwy deser, który można zrobić nawet dla osób na diecie. Połączenie różnych nasion uzupełnia potrzebę pierwiastków śladowych i składników odżywczych dla organizmu.
przesiej mąkę do głębokiej miski i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier granulowany, sól,a następnie dobrze wymieszaj widelcem. W osobnym głębokim talerzu łączymy olej roślinny z wrzącą wodą. Wlać powstały płyn do mąki i zagnieść ciasto. Najpierw musisz go wymieszać widelcem, a gdy stanie się to trudne, przechodzimy do pracy fizycznej.
ugniataj, aż będzie stromy-ciasto powinno przestać przyklejać się do rąk (zajmie to 5-7 minut).
na silikonowej macie lub papierze do pieczenia rozwałkuj kawałek ciasta na cienką warstwę. Grubość powinna wynosić tylko 2-3 mm - ciasteczka nadal będą rosły podczas pieczenia. Za pomocą pędzla do gotowania smarujemy powierzchnię ubitym jajkiem, co pozwoli mu stać się złotym i błyszczącym.
w szklance łączymy obrane nasiona słonecznika, siemię lniane, sezam. Gęsto posyp powierzchnię przyszłego ciasteczka mieszanką nasion. Zwijamy go na wierzchu wałkiem do ciasta, dzięki czemu ziarna dobrze przylegają do ciasta i nie odpadają od gotowego ciasteczka.
zwykłym nożem, okrągłym nożem do pizzy lub kręconym nożem do ciastek pokrój rozwałkowane ciasto na kwadraty lub inne wybrane kawałki. Wysyłamy blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 15 minut. Gotowość określa się za pomocą" suchego szpikulca " i złotej powierzchni. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blasze do pieczenia. Natychmiast po upieczeniu będzie miękki, ale po 5-7 minutach uzyska niezbędną twardość i łatwo odejdzie od papieru bez ryzyka deformacji i posypania nasion z powierzchni.
gotowe ciasteczka mogą być przechowywane przez długi czas - nie wysychają ani nie psują się.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g