ciasto z pigwy

dzieci pokochają to! Proste, szybkie i oryginalne! Chcę opowiedzieć Ci kulinarny przepis na pyszne danie-ciasto z pigwą. W wyniku gotowania i później będziesz się dobrze bawić.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 77 % 36 g
225 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krem: rozcieńczyć żółtka, wanilię,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrobia, cukier w mleku.Gotuj na małym ogniu,mieszając.Dodaj AP.sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto: zetrzyj masło, dodaj mąkę, jajko, cukier i wodę.Zagnieść ciasto.Zwinąć w kulkę i schłodzić na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na formie.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.W piekarniku przez 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać ciasto śmietaną, na wierzch ułożyć plastry pigwy ugotowane w syropie.W piekarniku przez kolejne 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ciasto dżemem rozcieńczonym syropem z pigwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

gotowanie jest podzielone na kilka etapów.
krem: rozcieńczyć żółtka, skrobię, wanilię i cukier w mleku i gotować na wolnym ogniu, stale mieszać konsystencję do miękkości (krem stanie się gęsty i zacznie bulgotać), dodać sok pomarańczowy i rozpuścić go całkowicie w śmietanie, nie zdejmując go z ognia.
nadzienie: zagotuj syrop z cukru i wody, dodaj skórkę z cytryny i plastry pigwy i gotuj do miękkości, a następnie wybierz plastry pigwy z syropu i usuń cytrynę.
ciasto: zetrzyj masło i wymieszaj z przesianą mąką, a następnie dodaj cukier, jajko i wodę. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę i przechowywać w lodówce przez pół godziny. Rozłóż ciasto na formie, uformuj boki. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika w temperaturze 180C na 20 minut. Napełnij kremem, ułóż kawałki pigwy na wierzchu i włóż do piekarnika na kolejne 20 minut. Rozcieńczyć dżem 2-3 łyżkami syropu z pigwy, zagotować i posmarować nim ciasto. Jedzenie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy