skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Krem: rozcieńczyć żółtka, wanilię,
Krok 3:
Skrobia, cukier w mleku.Gotuj na małym ogniu,mieszając.Dodaj AP.sok.
Krok 4:
Ciasto: zetrzyj masło, dodaj mąkę, jajko, cukier i wodę.Zagnieść ciasto.Zwinąć w kulkę i schłodzić na 30 minut.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na formie.Nakłuć w kilku miejscach widelcem.W piekarniku przez 20 minut.
Krok 6:
Wlać ciasto śmietaną, na wierzch ułożyć plastry pigwy ugotowane w syropie.W piekarniku przez kolejne 20 minut.
Krok 7:
Posmaruj ciasto dżemem rozcieńczonym syropem z pigwy.
Krok 8:
gotowanie jest podzielone na kilka etapów.
krem: rozcieńczyć żółtka, skrobię, wanilię i cukier w mleku i gotować na wolnym ogniu, stale mieszać konsystencję do miękkości (krem stanie się gęsty i zacznie bulgotać), dodać sok pomarańczowy i rozpuścić go całkowicie w śmietanie, nie zdejmując go z ognia.
nadzienie: zagotuj syrop z cukru i wody, dodaj skórkę z cytryny i plastry pigwy i gotuj do miękkości, a następnie wybierz plastry pigwy z syropu i usuń cytrynę.
ciasto: zetrzyj masło i wymieszaj z przesianą mąką, a następnie dodaj cukier, jajko i wodę. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulkę i przechowywać w lodówce przez pół godziny. Rozłóż ciasto na formie, uformuj boki. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika w temperaturze 180C na 20 minut. Napełnij kremem, ułóż kawałki pigwy na wierzchu i włóż do piekarnika na kolejne 20 minut. Rozcieńczyć dżem 2-3 łyżkami syropu z pigwy, zagotować i posmarować nim ciasto. Jedzenie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g