skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciasta w ciepłej przegotowanej wodzie rozcieńczyć drożdże, 1 łyżeczkę. sól, kilka łyżek przesianej mąki i cukier. Pozostaw ciasto na 10 minut w cieple. Dodaj 150 ml oleju i wymieszaj. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie ciasto. Wyrobić. Pozostaw na 1,5 godziny, zgnij, pozostaw na około 30 minut.
Krok 2:
Posiekaj kapustę i umieść ją na patelni z odrobiną oleju. Dusić pod pokrywką, w procesie soli.
Krok 3:
Obierz i pokrój cebulę. Dodaj cebulę do kapusty i gotuj dalej, pod przykryciem. Czasami mieszaj. Dusić warzywa, aż kapusta będzie w połowie ugotowana.
Krok 4:
Gdy kapusta będzie gotowa, przenieś ją na talerz, ostudź. Spuść płyn z ryb w puszkach i lekko zetrzyj rybę.
Krok 5:
Rozwałkuj połowę ciasta na wymiar dużej formy do ciasta, nasmaruj formę i ułóż ciasto.
Krok 6:
Ułóż nadzienie na wierzchu-kapustę i rybę równą warstwą.
Krok 7:
Zamknij drugą częścią ciasta, ściśnij krawędź i zrób otwór na parę.
Krok 8:
Piec ciasto z kapustą i rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 9:
Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
Krok 10:
Podawaj z zupą lub herbatą.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sardynki konserwowe - 221 kcal/100g