ciasto z kapustą i rybą w puszkach

obfite, piękne, aromatyczne ciasto! Dużo nadzienia, ciasto pyszne! Takie ciasta są przygotowywane albo na kilka dni wcześniej, albo na święto brzucha, kiedy jesz i nie możesz przestać.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 64 % 29 g
223 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciasta w ciepłej przegotowanej wodzie rozcieńczyć drożdże, 1 łyżeczkę. sól, kilka łyżek przesianej mąki i cukier. Pozostaw ciasto na 10 minut w cieple. Dodaj 150 ml oleju i wymieszaj. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie ciasto. Wyrobić. Pozostaw na 1,5 godziny, zgnij, pozostaw na około 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę i umieść ją na patelni z odrobiną oleju. Dusić pod pokrywką, w procesie soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę. Dodaj cebulę do kapusty i gotuj dalej, pod przykryciem. Czasami mieszaj. Dusić warzywa, aż kapusta będzie w połowie ugotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy kapusta będzie gotowa, przenieś ją na talerz, ostudź. Spuść płyn z ryb w puszkach i lekko zetrzyj rybę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj połowę ciasta na wymiar dużej formy do ciasta, nasmaruj formę i ułóż ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż nadzienie na wierzchu-kapustę i rybę równą warstwą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij drugą częścią ciasta, ściśnij krawędź i zrób otwór na parę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec ciasto z kapustą i rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj z zupą lub herbatą.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sardynki konserwowe - 221   kcal/100g

Podobne przepisy