skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do ciasta potrzebujemy: mąki, kefiru (od 2,5% tłuszczu), jajek, cukru, soli i sody.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Połącz żółtka z połową cukru i ubij w bujną, przewiewną masę. Podczas ubijania masa powinna się rozjaśnić.
Krok 4:
Wlej kefir do ubitych żółtek.
Krok 5:
Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dodaj mąkę przesianą solą i sodą do żółtek.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko. Powinno być pół lepkie ciasto.
Krok 8:
Ubij białka osobno z pozostałym cukrem w mocną, stabilną pianę.
Krok 9:
Następnie delikatnie, w kilku krokach, wmieszaj ubite białka do reszty ciasta. Lepiej zagnieść ciasto silikonową szpatułką.
Krok 10:
Powinna być przewiewna, nasycona powietrzem masa.
Krok 11:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy jabłek, rodzynek (mam mieszankę światła i ciemności, możesz wziąć tylko jeden rodzaj) i mielonego cynamonu.
Krok 12:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na średnie kawałki. Rodzynki umyć i osuszyć.
Krok 13:
Wlej ciasto do silikonowej formy do pieczenia i spłaszcz.
Krok 14:
Ułóż plasterki jabłka i rodzynki na wierzchu.
Krok 15:
Posyp jabłka mielonym cynamonem. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.
to ciasto dobrze podnosi się i zwiększa rozmiar podczas pieczenia, szczególnie na brzegach, gdzie nie ma ciężkiego nadzienia jabłkowego, tworząc wokół niego ładne uniesione krawędzie. W przekroju to ciasto jest nie mniej piękne niż całe. Dlatego zachwyci Ciebie i Twoich gości nie tylko doskonałym smakiem, ale także wspaniałym wyglądem.
do nadzienia lepiej jest wziąć soczyste słodko-kwaśne jabłka.
na koniec lepiej sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest dobrze upieczone między plasterkami jabłka. Moje boki i spód upiekły się dobrze, a na środku pojawiły się krople ciasta. Wynika to z faktu, że jabłka są obfite i nie są dokładnie równomiernie rozmieszczone w cieście, ale skupione głównie w środku. Więc pieczę ciasto na górnym ogniu przez około 12 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal / 100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g