szarlotka Jesień

Zachwyć swoich bliskich piękną i pyszną szarlotką. To ciasto jest przewiewne, lekkie, porowate dzięki oddzielnie ubitym białkom. Nadzienie jabłkowe z cynamonem i rodzynkami bardzo dobrze komponuje się z takim ciastem. Oprócz jabłek możesz użyć aromatycznych gruszek do nadzienia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 80 % 33 g
175 kcal
IG: 12 / 12 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do ciasta potrzebujemy: mąki, kefiru (od 2,5% tłuszczu), jajek, cukru, soli i sody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz żółtka z połową cukru i ubij w bujną, przewiewną masę. Podczas ubijania masa powinna się rozjaśnić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do ubitych żółtek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę przesianą solą i sodą do żółtek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko. Powinno być pół lepkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij białka osobno z pozostałym cukrem w mocną, stabilną pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie delikatnie, w kilku krokach, wmieszaj ubite białka do reszty ciasta. Lepiej zagnieść ciasto silikonową szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powinna być przewiewna, nasycona powietrzem masa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy jabłek, rodzynek (mam mieszankę światła i ciemności, możesz wziąć tylko jeden rodzaj) i mielonego cynamonu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jabłka umyć, obrać i pokroić na średnie kawałki. Rodzynki umyć i osuszyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej ciasto do silikonowej formy do pieczenia i spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż plasterki jabłka i rodzynki na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp jabłka mielonym cynamonem. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.

to ciasto dobrze podnosi się i zwiększa rozmiar podczas pieczenia, szczególnie na brzegach, gdzie nie ma ciężkiego nadzienia jabłkowego, tworząc wokół niego ładne uniesione krawędzie. W przekroju to ciasto jest nie mniej piękne niż całe. Dlatego zachwyci Ciebie i Twoich gości nie tylko doskonałym smakiem, ale także wspaniałym wyglądem.

do nadzienia lepiej jest wziąć soczyste słodko-kwaśne jabłka.

na koniec lepiej sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest dobrze upieczone między plasterkami jabłka. Moje boki i spód upiekły się dobrze, a na środku pojawiły się krople ciasta. Wynika to z faktu, że jabłka są obfite i nie są dokładnie równomiernie rozmieszczone w cieście, ale skupione głównie w środku. Więc pieczę ciasto na górnym ogniu przez około 12 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal / 100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy