bułka z dynią i kremem twarogowym

bardzo delikatna i przewiewna bułka do najmilszych i najśmieszniejszych rozmów.
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 69 % 24 g
152 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dynia czyścimy

  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cięcie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Shuffle

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twaróg z cukrem wymieszać

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać na pergamin

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do piekarnika

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dystrybucja

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawiń

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp cukrem pudrem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotujemy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugniatamy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż mąkę

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj śmietanę i skrobię

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj śmietanę sodową ze skrobią i cynamonem

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Mieszamy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jajka i cukier

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubijamy

Rolada przygotowana zgodnie z tym przepisem kulinarnym jest bardzo lekka i delikatna! Jeśli nagle nie lubisz dyni, radzę ci zaryzykować :) moi przyjaciele, którzy w zasadzie nie jedzą dyni, byli zachwyceni i przejęli doświadczenie gotowania tego wspaniałego słonecznego przysmaku. To jedzenie, które pokochasz.
więc przepis.
obierz dynię, pokrój na małe kawałki. Doprowadzić w kuchence mikrofalowej lub na kuchence do miękkiego stanu, tak aby można było go ugniatać widelcem. Zasadniczo możesz tego nie robić. Możesz po prostu pocierać dynię na drobnej tarce i dodać surową do ciasta. Nie wpływa na smak, wpływa na kolor. Z "gotowanej" dyni uzyskuje się bardzo słoneczną żółtą bazę. Kiedy nasza dynia jest gotowa, dodaj szklankę mąki, cynamon, gaszoną sodę i skrobię rozcieńczoną kwaśną śmietaną (Uwaga: Pamiętaj, aby rozcieńczyć skrobię kwaśną śmietaną, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde, "chlebowe" w smaku). Następnie ubij 3 jajka z cukrem i wanilią. Wymieszaj mieszankę dyni z jajkami. Wszyscy! Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika, jak rozumiesz. sprawdzamy gotowość wykałaczką). Weź dużą blachę do pieczenia! Aby podstawa rolki była cienka, w przeciwnym razie bardzo trudno będzie ją owinąć.
gdy nasza baza jest w piekarniku, przygotuj nadzienie. Do nadzienia twarożek miesza się z rodzynkami, śmietaną, mlekiem. Czasami dodaję dżem lub syrop dla koloru. Jeśli chcesz urozmaicić krem, drobno posiekaj skórkę z cytryny i dodaj kwaśny syrop żurawinowy.
Tak więc, gdy krem i ciasto są gotowe, musisz je połączyć:) posmaruj bazę twarogiem i szybko zwiń bułkę. Konieczne jest złożenie, gdy podstawa jest gorąca, więc będzie mniej pęknięć. Aby nie poparzyć palców, zwilż je zimną wodą i użyj ręcznika X\B. Posyp bułkę cukrem pudrem.
pozostaw bułkę na godzinę, aż ostygnie. I pij z gorącą herbatą! Smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy