Proste ciasto z suszonymi morelami

ten sam, niepowtarzalny smak pieczenia z suszonymi morelami. Przepis dla prawdziwych koneserów niezapomnianego smaku pieczonych suszonych moreli, z jego przyjemną, subtelną goryczką. W rzeczywistości każde wypełnienie będzie tutaj działać. Ale radzę spróbować ciasta z suszonymi morelami. To naprawdę wyśmienita uczta.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 10 % 8 g
węglowodany 84 % 67 g
356 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec proste ciasto z suszonymi morelami? W misce dodaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Dodaj szczyptę soli, aby poprawić smak ciasta. Wymieszaj suche składniki. Następnie wprowadź jajko kurze i zmiękczone masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagnieść ciasto kruche. Uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj suszone morele bez pestek. Przenieś do garnka z zimną wodą i gotuj przez dziesięć do piętnastu minut po zagotowaniu wody. Spuścić wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ugotowane suszone morele do blendera i zmiel je. Wymieszaj suszone morele z cukrem. Ilość cukru jest podawana warunkowo. Dodaj, biorąc pod uwagę słodycz suszonych moreli, może być inaczej. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto kruche uwolnić z folii i oddzielić nożem dwie trzecie. Rozwałkuj tę dużą część ciasta na wysokość od trzech do czterech milimetrów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto w natłuszczonej formie w taki sposób, aby uformował się bok o wysokości około trzech centymetrów. Nakłuć ciasto widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta na cienką warstwę i pokrój nożem na długie paski o szerokości jednego centymetra.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na ciasto wlej nadzienie z suszonych moreli. Lekko wyrównaj wysokość boków, aby wyglądały harmonijnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj ciasto paskami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do dwustu stopni przez około czterdzieści minut. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

kruche ciasto zawsze wychodziło mi stosunkowo twarde. Tym razem okazało się bardzo delikatne i kruche. Myślę, że kosztem proszku do pieczenia. W końcu nigdy wcześniej nie dodawałam go do ciasta kruchego. Teraz będę.
nawiasem mówiąc, jeśli nagle zabraknie Ci proszku do pieczenia ciasta (lub innego proszku do pieczenia), możesz go zastąpić sodą oczyszczoną z dodatkiem kwasu cytrynowego. Proporcja 5:3. 5 części sody plus 3 części kwasu cytrynowego. Możesz nawet przygotować taką mieszankę na przyszłość. Lub po prostu zgaś sodę sokiem z cytryny lub octem - efekt jest taki sam.
taki placek będzie dobrze ugotowany zimą. Do suszonych moreli można dodać cynamon i trochę mielonych goździków. Przyprawy te korzystnie podkreślą smak nadzienia. A ciasto stanie się tak przytulne, zimowe.
podawaj ciasto z gorącą herbatą i w miłym towarzystwie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy