zapiekanka z bakłażana z mięsem mielonym

soczysta i apetyczna zapiekanka nie pozostawi cię obojętnym! Po prostu niesamowita zapiekanka z bakłażana okaże się, jeśli weźmiesz pod uwagę ten kulinarny przepis na kuchnię włoską.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 30 % 9 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

dokładnie umyj bakłażany, a następnie pokrój je w piękne koła. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż w niej nasze bakłażany po obu stronach, po posoleniu i pieprzu. Bakłażan powinien stać się delikatny złoty, a przyjemny aromat powinien przejść przez kuchnię. Rozłóż wszystkie bakłażany szpatułką na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju został w nim wchłonięty. W pozostałym oleju zaczynamy smażyć mięso mielone, które już zawiera: posiekany czosnek, pieprz, sól, suche przyprawy i świeże posiekane zioła. Puree z pomidorów, które we Włoszech nazywa się Passata, dodaje się do mięsa mielonego i dusi razem, aż cała masa się zagotuje. W dowolnym odpowiednim kształcie (nie zapomnij nasmarować go olejem) połóż warstwę bakłażana na dnie, przykryj je warstwą mielonego mięsa. Na wierzch rozrzucamy liście bazylii posiekane rękami. Ponownie kładziemy warstwę bakłażana – a na niej mięso mielone i liście bazylii. Robimy to, aż wszystkie produkty się skończą(lub nie ma miejsca w formie). Najwyższą warstwą powinien być ser-mozzarella idzie tutaj w postaci małych plasterków. W piekarniku takie jedzenie powinno być pieczone przez dwadzieścia minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy