skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dokładnie umyj bakłażany, a następnie pokrój je w piękne koła. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż w niej nasze bakłażany po obu stronach, po posoleniu i pieprzu. Bakłażan powinien stać się delikatny złoty, a przyjemny aromat powinien przejść przez kuchnię. Rozłóż wszystkie bakłażany szpatułką na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju został w nim wchłonięty. W pozostałym oleju zaczynamy smażyć mięso mielone, które już zawiera: posiekany czosnek, pieprz, sól, suche przyprawy i świeże posiekane zioła. Puree z pomidorów, które we Włoszech nazywa się Passata, dodaje się do mięsa mielonego i dusi razem, aż cała masa się zagotuje. W dowolnym odpowiednim kształcie (nie zapomnij nasmarować go olejem) połóż warstwę bakłażana na dnie, przykryj je warstwą mielonego mięsa. Na wierzch rozrzucamy liście bazylii posiekane rękami. Ponownie kładziemy warstwę bakłażana – a na niej mięso mielone i liście bazylii. Robimy to, aż wszystkie produkty się skończą(lub nie ma miejsca w formie). Najwyższą warstwą powinien być ser-mozzarella idzie tutaj w postaci małych plasterków. W piekarniku takie jedzenie powinno być pieczone przez dwadzieścia minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g