zapiekanka z twarogu Dukana

zapiekanka z twarogu bez szkody dla sylwetki - to takie proste! Zapiekanka z twarogu Dukana to smaczne i zdrowe danie odpowiednie do dietetycznego odżywiania ludzi, którzy podążają za swoją figurą. Zestaw niskokalorycznych potraw i bez cukru pozwala podawać zapiekankę nawet do późnej kolacji, nie martwiąc się o ryzyko zjedzenia nadmiaru.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

jak zrobić zapiekankę z twarogu Dukana? Przygotowanie zapiekanki nie jest trudne, najważniejsze jest przestrzeganie zasad diety: brak tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych (to znaczy twaróg powinien być wyłącznie beztłuszczowy), a także brak cukru w składzie. Cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem, dodając go do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie do pieczenia. Lepiej jest, jeśli jest odłączany lub silikonowy - wtedy łatwiej będzie wyjąć gotową zapiekankę. Formę można wyłożyć pergaminem do pieczenia.

do zapiekanki z twarogiem Ducano wybierz niskotłuszczowy twaróg. Przetrzyj świeży twaróg przez sito lub dokładnie wymieszaj trzepaczką (widelcem), aby nie pozostały duże grudki. Tak przygotowany twaróg Wyślij do miski blendera lub do pojemnika, w którym będziemy gotować.

otręby pszenne Dodaj do miski blendera do puree z twarogu. Uwolnij jaja kurze ze skorupy i wlej do głównych produktów. Aby zharmonizować smak, dodaj do masy pożądaną ilość słodzika i trochę soli. Sól najpełniej ujawnia smak wszystkich składników.

aby zapiekanka wyraźnie wzrosła w objętości, wprowadź proszek do pieczenia ciasta do głównych produktów. Można go zastąpić sodą oczyszczoną gaszoną w occie.

wszystkie przygotowane potrawy dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub ręcznie zwykłą trzepaczką (szpatułką). Kontynuuj dokładne mieszanie, aż masa będzie gładka na całej grubości. Włóż ciasto twarogowe do naczynia do pieczenia, delikatnie spłaszcz powierzchnię.

włóż formę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż na powierzchni pojawi się apetyczna złota skorupa. Wyłącz piekarnik i moczyć zapiekankę przez kolejne 15 minut.

podawaj gotową zapiekankę z twarogu samodzielnie lub w połączeniu z niskotłuszczowym jogurtem jako dipem.

smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy