skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić zapiekankę z twarogu Dukana? Przygotowanie zapiekanki nie jest trudne, najważniejsze jest przestrzeganie zasad diety: brak tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych (to znaczy twaróg powinien być wyłącznie beztłuszczowy), a także brak cukru w składzie. Cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem, dodając go do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie do pieczenia. Lepiej jest, jeśli jest odłączany lub silikonowy - wtedy łatwiej będzie wyjąć gotową zapiekankę. Formę można wyłożyć pergaminem do pieczenia.
do zapiekanki z twarogiem Ducano wybierz niskotłuszczowy twaróg. Przetrzyj świeży twaróg przez sito lub dokładnie wymieszaj trzepaczką (widelcem), aby nie pozostały duże grudki. Tak przygotowany twaróg Wyślij do miski blendera lub do pojemnika, w którym będziemy gotować.
otręby pszenne Dodaj do miski blendera do puree z twarogu. Uwolnij jaja kurze ze skorupy i wlej do głównych produktów. Aby zharmonizować smak, dodaj do masy pożądaną ilość słodzika i trochę soli. Sól najpełniej ujawnia smak wszystkich składników.
aby zapiekanka wyraźnie wzrosła w objętości, wprowadź proszek do pieczenia ciasta do głównych produktów. Można go zastąpić sodą oczyszczoną gaszoną w occie.
wszystkie przygotowane potrawy dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub ręcznie zwykłą trzepaczką (szpatułką). Kontynuuj dokładne mieszanie, aż masa będzie gładka na całej grubości. Włóż ciasto twarogowe do naczynia do pieczenia, delikatnie spłaszcz powierzchnię.
włóż formę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż na powierzchni pojawi się apetyczna złota skorupa. Wyłącz piekarnik i moczyć zapiekankę przez kolejne 15 minut.
podawaj gotową zapiekankę z twarogu samodzielnie lub w połączeniu z niskotłuszczowym jogurtem jako dipem.
smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g